BioBalaton névvel öko-, és kézműves piac nyílik a kemping mellett. Egy közösségi helyet, fórumot szeretnénk létrehozni, ahol tisztességesen megtermelt, egészséges élelmiszereket lehet venni – mondja a piac szervezője, aki Fekete Bárány néven blogot is vezet.
Négy sajttermelő termékeit kínáló sajtbolt, kézműves cukrászat, házi sörök, pálinkák, kizárólag Balaton környéki borok, bio zöldségek, gyümölcsök, mangalicából készült húsáruk, iparművészeti cikkek, kiállítótér, bio élelmiszerekből készült modern gasztronómiai termékek, szombatonként kistermelői piac, a hét minden napján pedig bisztró várja majd a vásárlókat a BioBalaton piacon.
A tervek szerint június 8-án, szombaton nyit a kemping melletti területen kialakított öko piac. A felújítás és a hatósági követelményeknek megfelelő belső átépítések befejezésével megnyitnak a boltok, ezek a szezonban minden nap 17-24 óra között lesznek nyitva, szombatonként pedig reggel 8 órától üzemel a mintegy negyven árusnak helyet adó piac. Vasárnaponként pedig „kis Reggeli utcazene” címmel tematikus napokat (pl: bor-sajt) tartanak majd a Vásárcsarnoknál, ahol a termelői és bolhapiac kínálatát erősítik majd.
– A BioBalaton egy misszió, egyfajta szövetségként jött létre, hogy a Balaton környékén élő, elhivatott és tisztességes kistermelőket összefogja, általuk normális termékeket, élelmiszereket kínáljon a vásárlóknak. Azt szeretnénk, hogy egyre többen átlássák, a nagyipari élelmiszerek jelentős része ipari szemét, fontos, hogy a fogyasztók tudjanak különbséget tenni a jó és a rossz, a valódi és a hamis termék között. A tisztességes előállítás azt jelenti, hogy nem csalunk. Nem használunk vegyszereket, ízfokozókat, térfogat növelőket. A húskészítmény húsból, a sajt tejből készül. Ügyelünk rá, hogy a piacon a kézművesek mellett csak ellenőrzött, bio zöldséget és gyümölcsöt lehessen kapni. Füreden ideális helyet találtunk a piacnak, hiszem, hogy ennek itt van létjogosultsága. Egy hiteles közösségi helyet szeretnénk kialakítani, ezért ügyelünk arra, hogy ne kereskedők, hanem valóban csak termelők legyenek a piacon – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Járosi Tamás, a BioBalaton kitalálója.
Hazánkban a bio és a kézműves kultúra még nem igazán fejlett, van mit tanulniuk a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt. Furcsa kettősség létezik, miközben nagy igény és kereslet van az egészséges valódi élelmiszerek iránt, az ilyen termékek előállítói nehezen élnek meg, kevesen vannak, így nehéz hozzájutni ezekhez a termékekhez. Az új piacon ezért nem csak eladni akarják a termékeket, hanem fontosnak tartják az ismeretterjesztést is, a fogyasztói kultúra fejlesztését.Egy fórum megteremtése a cél.
– Fontos például megmutatnunk, hogy mi a különbség egy bio zöldség és egy iparilag előállított ugyanolyan zöldség között, ezért itt helyben fel is dolgozzuk amit árulunk és gasztronómiai termékként be is mutatjuk. Ez bonyolultnak tűnik, de nem az, egy kézműves burgonyából sült krumpli is nagy meglepetéseket tud okozni, a húsz éve elfeledett ízek jönnek elő egy ilyen egyszerű dologból is – magyarázza Járosi Tamás.
Az eredetileg közgazdász Járosi Tamás két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy családjával együtt felhagy a városi élettel illetve korábbi szakmájával és három gyerekkel és két kutyával meg sem állt a Káli medencében található Balatonhenyéig. Itt vettek egy régi, rossz állapotú parasztházat, pár hektár földet, pár mangalicát és nekiláttak a nagy álom megvalósításának: egy ökológiai gazdaság létrehozásának, amelyben manufakturális módszerekkel kézműves élelmiszereket állítanak elő. Ma már felnőtt a mangalica anyaállomány, közben közel 120 féle zöldséget termelnek igen nagy mennyiségben valamint több mint 50 féle zöldségkonzervet állítanak elő. (A gazdaság ellenőrzését és bio tanúsítását a Hungária Ökogarancia végzi.)
– Elsősorban az életformánk megváltoztatása, a gyermekeink neveléséhez megfelelő környezet kialakítása volt a célunk. Ma már ennél többet szeretnék, a környezetünket még szebbé és élhetőbbé tenni. Hosszú az út, még hosszabb, mint gondoltuk, de jó kedvvel haladunk rajta – írja blogjában. (fekete-barany.blog.hu).
A piac szervezői várják, mint mondják a tisztességes, gondos kistermelők, őstermelők valamint kézművesek jelentkezését, akik jelképes, ezer forintos helypénz fejében kínálhatják portékáikat. Elérhetőség: 20-40-40-041, biobalaton@gmail.com
balatonfured.hu
kekec
2024.11.28.
Szuper, hogy kijavítja a másik helyesírását. Imádom az ilyet. Bizony, rövid magánhangzóval írta a felemlegetett szót. De akkor miért írja…
Bővebben
ovi
2024.11.28.
Szerintem nem tájidegen, sőt egyetértek, jól néz ki. Hogy Dubaj, hogy jön ide, végképp nem értem. Biztos kellett valami nagy,…
Bővebben
Nagyon új óvoda
2024.11.28.
Én is egyetértek az eredeti kommentelővel. Nekem a tájidegen szó jutott eszembe. Van egy honlap, szerintem nem írhatom ide a…
Bővebben