Oldal kiválasztása

Megnyílt a könyvhét

Szerző: | 2013-06-07.

Egyfajta új barbarizmus korában élünk. Minden egyes új könyv megjelenése azonban csapás erre az új barbarizmusra. Egy talpalatnyi területet, földet foglal vissza az emberi kultúra számára, minden kötet. Balatonfüred az egyik fontos városa a kultúra megmaradásáért való küzdelemnek.

 

Szőcs Géza költő, kormánybiztos e szavakkal nyitotta meg a városban több napon át zajló Ünnepi Könyvhetet.

– Sokszor jósolták már a Gutenberg galaxis végét, most is ennek a nehéz hadviselésnek a kellős közepén vagyunk. De még mindig vannak könyvek és még mindig olvasunk. Itt tartom a kezemben a Jókai Mór szerkesztette, az Osztrák-Magyar Monarchiáról szóló tizenkét kötetes művet. Ez több mint száz évvel ezelőtt készült, most újra kiadták. Itt tartunk, hogy kiadjuk ugyanazt, ami száz-százötven évvel ezelőtt már megjelent. Kevés szebb könyvet láttam ennél a kötetnél – fogalmazott a Vaszary Villában tartott megnyitón a költő.

Az ünnepélyes megnyitó után bemutatták Carbonaro: Ha polip szuszog Kolozsvárott, azaz Szőcs Géza Sziveri-beszélgetőkönyvét.
– Szőcs Géza jellemzően könyvműveket alkot, kötetei egyfajta szintézisre törekszenek, nemcsak irodalom ez, hanem tipográfia is, a Sziveri- beszélgetőkönyve is ilyen – mondta Géczi János költő, aki népes plénum előtt beszélgetett a szerzővel.

A könyv Sziveri Jánost, az 1990-ben fiatalon elhunyt karizmatikus költőt idézi meg, versek, levelezések és szubjektív Erdély-történetek révén, amiket a már nagybeteg költőbarátnak mesélt el Szőcs Géza. Az esten részt vett Sziveri János özvegye is.

A megnyitón Hári Lenke alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket Figula János pedig marimbán játszott.

A könyvhét programjai folytatódnak. Részletek itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004