Oldal kiválasztása

Új hangulat Füreden

Szerző: | 2013-06-10.

Négy napra újra életre kelt a Blaha utca. Egymást érték a hangulatos teraszok, koncertek, irodalmi programok váltották egymást, közben pedig nyüzsgés, találkozások és nézelődés. A szeszélyes időjárás dacára is sokan voltak a Borutcában. Egybehangzó a vélemény: legyen folytatás.

 

Irodalom, jazz és borozás – ezzel a felütéssel zajlott idén a városban az Ünnepi Könyvhét. Végre a parttól kicsit távolabb is volt élet, a szokásos parti korzózás mellett a Blaha utcában egy kifinomultabb, amolyan mediterrános feeling fogadta a nézelődőket, esténként alig lehetett asztalhoz jutni a Kredenc, a Kedves, a Borgaléria vagy éppen a Borharapó teraszán.

A megnyitón Szőcs Géza arról beszélt, hogy az új barbarizmus korában élünk, amelyre minden egyes új könyv megjelenése egy újabb csapás, hiszen minden kötet egy talpalatnyi területet, földet foglal vissza az emberi kultúra számára. Részletek itt.

A kis képre kattintva fotógaléria.

{photogallery}1836{/photogallery}

Még előtte Nyáry Krisztián bestsellerré vált szerelmeskönyvéből olvasott fel szemelvényeket. Eredetileg csak barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, ami aztán gyorsan kinőtte magát. Füreden is zsúfolásig telt a Kisfaludy Galéria, a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái hús-vér szerető, csalódott, vágyakozó emberekké váltak. – Az a cél, hogy a történetek révén talán közelebbről megismert szerzők műveit egyre többen olvassák – mondta Nyáry Krisztián. A Füred tévé felvétele itt.

Itt volt Podmaniczky Szilárd, aki Balatoni borozó és Balatoni világok című könyveiben élő, eleven, pózoktól és allűröktől mentes hangon megszólaló történeteken keresztül villantja meg, milyen a Balatonnál élni. Bemutatták az Óda roncs címmel megjelent Balatonfüred – Debrecen – Kecskemét antológiát, benne a városhoz kötődő alkotók műveivel, volt költészet és helytörténet is.
Az irodalmi programok mellett a Blaha utcában minden nap volt koncert is, Szakcsi Lakatos Béla trióját például alig engedték le a színpadról.

Információink szerint a vendéglátóhelyek tulajdonosai még a napokban egyeztetnek arról, hogyan lehetne tovább folytatni a Borutcát.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004