Oldal kiválasztása

Úszás Napja

Szerző: | 2013-06-22.

Első ízben rendezték meg a Magyar Úszás Napját. A Nyíltvízi Úszó Európa Kupával és a magyar bajnoksággal összekötött rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, tele volt a part. Demjén Ferenc koncerttel, Risztov Éva győzelemmel ünnepelt. Az úszólegenda Darnyi Tamás is vízbe szállt. Fotógaléria.

 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) – hagyományteremtő céllal – rendezte meg a Magyar Úszás Napját, amelyen megjelent a sportág szinte valamennyi jeles képviselője és itt volt a teljes magyar úszóválogatott. Darnyi Tamás fellépését övezte talán a legnagyobb érdeklődés, a vegyes úszás négyszeres olimpiai és világbajnoka a mindenki számára nyitott 2,5 kilométeres távon indult el.

A tíz kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Risztov Éva győzött a füredi Európa Kupa-fordulóban. A klasszis versenyző jól tűrte a hőséget, a Balaton 30 fokos vizét, és a 12 tagú mezőnyben végig vezetve győzött 2:09:11 órás idővel. Risztov most először indult nyíltvízi viadalon itthon az olimpia óta. Honfitársa, Olasz Anna végzett a második helyen. Az ifjúsági Eb-bronzérmes sportoló végig tudta tartani a tempót az olimpiai bajnokkal, és a rendkívül szoros csata végén csupán egyetlen századdal úszott gyengébb időt nála.

– Boldog vagyok, mert győzni jöttem a Balatonra, és biztosan még jobban úsztam volna, ha a víz hőfoka nem egy gyógymedencére emlékeztet. Hosszú napokig vírusos influenza vett lett a lábamról, úgy hogy még a medence közelébe se mehettem, de úszás közben ez már nem jelentett problémát – nyilatkozta az újdonsült bajnok.

A kis képre kattintva fotógaléria.

{photogallery}1860{/photogallery}

Risztov Éva a rajt előtt vehette át a 2012 legjobb európai hosszútávúszójának járó LEN-díjat, amelyet az 51 európai tagország szavazatai alapján érdemelt ki tavalyi, londoni teljesítményéért. A szobrot Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnoka nyújtotta át az olimpiai bajnoknak.

A férfiak 10 kilométeres távján, amelynek 23-an vágtak neki a hajókikötőből induló pályán, a belga Brian Ryckeman nyert (1:56:36 ó), legjobb magyarként Gyurta Gergely a negyedik helyen zárt (1:58:40).

A profikkal párhuzamos pályán bárki kipróbálhatta magát 2.5 kilométeren, és ehhez az amatőr úszók mellett további egykori és jelenlegi kiválóság is kedvet kapott: a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mellett Simicskó István sportért felelős államtitkár, Cseh László is a rajtolók között volt, a vízilabdázókat két olimpiai bajnok, Székely Bulcsú és Szécsi Zoltán képviselte, de ott volt a vízben a paralimpiai bajnok Sors Tamás is.

Összesen csaknem háromezren szálltak vízbe Füreden – az ország többi nagyvárosában pedig több tízezren vettek részt a Magyar Úszás Napján megrendezett programokon, amelyeket a Magyar Televízió jóvoltából az egész ország élőben követhetett.

A versenyre benevezett amatőrök egy kiadós bemelegítés után, hosszú sorokban álltak a Vitorlás téren, várva a rajtot. A Tagore sétányon felállított óriás kivetítőn lehetett követni az eseményeket, kora délután pedig Demjén Ferenc adott koncertet a nagyszínpadon.

A szombat reggel kilenctől kezdődő balatoni úszófesztivál mellett az ország összes megyeszékhelyén és további nagyvárosokban ingyenes úszási lehetőséggel várták a sportág iránt érdeklődőket a kijelölt uszodákban, fürdőkben. Az egész Európát átfogó kezdeményezéshez több mint ötven nemzet csatlakozott, az országból pedig 168 város. Országszerte több mint 100 ezren úszták le a maguk választotta rövidebb vagy hosszabb távokat.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004