Oldal kiválasztása

Balatonfüredi Művészeti Fesztivál – Színházi előadások és koncertek

Szerző: | 2013-06-25.

Fesztivál a műfaji sokrétűség jegyében, elegánsan és könnyedén. Emlékezés az egyik legzseniálisabb magyar költőre, a száz éve született Weöres Sándorra, a Sebő együttes előadásában, zene a Balatonon, Jeanne d’Arc megidézése a templomromnál, mesekastély gyerekeknek, Oroszlán Szonja, mint blues énekesnő, a nagy színész négyes színre lépése, latin est Horgas Eszterrel és világzene. Programok egy héten át, június 30. és július 7. között.

 

Egy héten át minden estére jut valami különleges produkció, olykor különleges helyszíneken. Színházi előadások és koncertek váltják majd egymást. Lesz világzenei est, a Sforzato Rézfúvós Kvarett a mólónál, a Balatonra helyezett színpadon játszik majd, az orléans-i szűz látomásait pedig a Papsoka templomromnál élheti át a közönség – különleges atmoszférát ígér a Veszprémi Petőfi Színház Jeanne d’Arc című előadása.

A fesztivált Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója nyitja meg, hogy aztán a résztvevőkkel egy asztalhoz ülve beszélgessenek a kultúráról, Európáról. A Füredi Magyar Játékszínre a Kisfaludy szobornál Tordy Géza, Jászai- és Kossuth díjas színművész emlékezik majd.

Oroszlán Szonja zenekarával együtt lép fel, a kedvenc blues és jazz dalaikat játsszák majd kissé áthangszerelve. Mint mondta, idén eddig összesen két koncertjük volt, nem is tervezik, hogy sűrűbb legyen a programjuk, örömzenélni jönnek Füredre is.

– Már vagy húsz éve zenélgetünk együtt a fiúkkal, ahogy a színház engedi. Csopakon, ahol gyerekkorom óta nyaralok, és most már két éve állandó lakos is vagyok, jöttünk össze. A fiúk nagy vitorlázók, én meg zenész családból származva nem úszhattam meg a zenetanulást, zongoráztam, gitároztam, majd énekelni tanultam, szóval a zene szeretetéből, a házi bulizós estéken alakult ki a zenekar. Szeretjük ezeket a dalokat, eddig közel harminc számot dolgoztunk fel, énekelek Janis Joplintól kezdve jazz klasszikusig sok félét. Itt nem vagyok színésznő, itt csak énekelem ezeket a jó dalokat. A kezdetektől fogva különös kapcsolatom van az énekléssel, a főiskolán is musical osztályba jártam, persze nem szeretnék popsztár lenni. Füred tökéletes helyszín egy hangulatos estéhez – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Oroszlán Szonja, aki Unplugged – zenés utazás Európából Amerikába című koncertjével július 5-én a Balaton Szabadidő Központ szabadtéri színpadán lép majd fel.

Itt lesz a nagy színész négyes: Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László. Ünnepelt, mára visszavonult operaénekeseket alakítanak, akik egy művészotthonban tengetik életüket. Sérelmek, vonzalmak, véd- és dacszövetségek, talentumok. Iróniával és érzelmekkel teli előadás arról, vajon megőrizhető-e a tehetség és az esendő magánembert megválthatja-e a művészet?

Koncertet ad Horgas Eszter fuvolaművész, aki elsőként formálta meg Carmen szerepét hangszeren valamint színpadra lép Fullajtár Andrea és Őze Áron, akik egy félrecímzett levél miatt keverednek bonyolult viszonyba.

A fesztivált a Sebő együttes Weöres Sándor estje zárja, július 7-én, vasárnap. A száz évvel ezelőtt született, a magyar költészet egyik legnagyobb zsenijét, a nagy varázsige írót a Hatvanhat című esten idézik meg a népzenészek, egyrészt a költő azonos című verse okán, másrészt idén 66 éves Sebő Ferenc az együttes alapítója.

A zenekar egyébként épp Füreden, 1994-ben alakult, akkoriban több héten át lakott a városban Sebő Ferenc és a Zsarátnok együttes, itt döntötték el, hogy együtt folytatják, sőt az első közös feldolgozások is Füreden születtek.

– Az előadást mindig az adott est hangulata diktálja. Három órán át tudnánk Weöres Sándor verseket játszani, van miből válogatni, az biztos, hogy mindegyik korszakából lesznek költemények. Vannak versek, amelyek megzenésítését maga Weöres Sándor kérte. Weöres sokat írt arról, hogy az énekelt vers mit jelent számára, sőt sok esetben nem titkoltan ő maga is egy-egy dallamra írt verset. A könnyedségük, a szuggesztív képi erejük, a játékos intellektusuk miatt különleges élmény Weöres Sándor költeményeit játszani – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Perger László a Sebő együttes tagja.

Részletes program itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004