Feltárulnak a Balaton titkai

Érdekli a Balaton vízminősége vagy éppen a vízszint? Szeretné megtekinteni a vízben élő mikroszkopikus állatokat és növényeket? Kíváncsi a Balatonnal kapcsolatos újra és újra visszatérő tudományos tévedésekre? A Balatoni Limnológiai Intézet július első hétvégéjén nyílt napot rendez.

 

A rendezvény során az érdeklődők hiteles forrásból tájékozódhatnak a tó vízminőségéről, illetve ökológiai állapotáról, valamint betekintést nyerhetnek az intézetben folyó kutatásokba.

A nyílt nap során a látogatók a Balaton partján kialakított bemutatóhelyeken ismerhetik meg a tó makroszkopikus élővilágát (a tóban élő vízinövényeket, illetve a parti öv gerinctelen állatait és halait) és a vizsgálatokhoz használt terepi műszereket. Az intézet munkatársai laboratóriumokban mutatják be a tóban élő mikroszkopikus növényi és állati szervezeteket, illetve az alkalmazott vízkémiai és kísérletes állattani módszereket. A látogatók két ismeretterjesztő előadást is meghallgathatnak.

A kutatóintézet igazgatója, G. Tóth László a Balatonnal kapcsolatos tudományos tévedésekről és áltudományos közlésekről tart előadást „Hitek és tévhitek a Balatonról” címmel. Emellett Vörös Lajos és Somogyi Boglárka is előadást tartanak „Mit köszönhetünk a Balatonnak?” címmel a tó ökoszisztéma szolgáltatásairól. Az érdeklődők „A Balaton-kutatás eredményei képekben” c. kiállítást, és a „80 éves a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet” című, az intézet történetét és főbb kutatási területeit bemutató 30 perces dokumentumfilmet is megtekinthetik.

A rendezvény helyszíne: Tihany, Klebelsberg Kuno utca 3. Időpont: július 5., péntek, 9:00-16:00. A két előadás 11:00-kor, illetve 14:00-kor kezdődik. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.