Oldal kiválasztása

India lehelete

Szerző: | 2013-07-15.

Salman Khurshid, az Indiai Köztársaság külügyminisztere ültetett fát a Tagore sétányon, az Indiai Ligetben, majd részt vett Amrita Sher-Gil magyar származású indiai festőművész kiállításának megnyitóján. Mint mondta Sher-Gil maga a gyönyörűség, a líra és a lüktető művészet.

 

– A fa elültetése különleges módja egy történet elmesélésének. Ez az élő fa univerzális módon egyfajta csendes költemény. Örömöt, barátságot és mély érzelmeket jelent számomra. Balatonfüred csodálatos hely. Már értem Tagore-t, aki idejött meggyógyíttatni szívét, de annyira megihlette a város, hogy itt hagyott a szívéből egy darabot – mondta Salman Khurshid, aki nagyapja, Zakir Hussain, az Indiai Köztársaság egykori elnöke, 1968-ban elültetett fája mellé ültette el hársfáját.

– Egészen kivételes ez a pillanat, hiszen egy unoka ültet fát a nagyapa emlékére. Így találkozik egymással a milliárdos világhatalom és a tizennégyezres kisváros. A szellem, a kultúra, ami összeköt minket – fogalmazott Bóka István polgármester, aki megemlékezett arról is, hogy Tagore éppen száz évvel ezelőtt vette át az irodalmi Nobel díjat.

Az emlékfa ültetés utána Salman Khurshid látogatást tett a szívkórházban, ahol Tagore emlékszobáját nézte meg, majd részt vett a száz éve Budapesten született Amrita Sher-Gil festőművész kiállításának megnyitóján. Mint mondta Sher-Gil maga a gyönyörűség, a líra és a lüktető művészet.

A tárlat megnyitóján a külügyminiszter mellett beszédet mondott Bogyay Katalin, UNESCO Közgyűlésének elnöke, Rajeev Lochan, a Delhi National Galery of Modern Art igazgatója, és Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Wintermantel Péter a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Külügyminisztérium, a város önkormányzata és az EMMI összefogásával és anyagi támogatásával jött létre a kiállítás.

Amrita Sher-Gil szeptemberig látogatható kiállításáról bővebben itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004