Oldal kiválasztása

45. Kékszalag – Korszakzáró verseny

Szerző: | 2013-07-17.

Mintegy hatszáz hajóval és háromezer versenyzővel rajtol el a 45. Kékszalag mezőnye július 25-én. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlás viadala ezúttal egy korszakot is lezár, idén utoljára indulnak csak klasszikus balatoni hajók, 2014-től többtestű vitorlások is részt vesznek a versenyen.

 

Július 25-én, 9 órakor rajtol a Kékszalag mezőnye a móló elől, hogy végig vitorlázza a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távot. A szél függvényében a legjobbak befutására csütörtök este és éjjel lehet számítani a kivilágított móló előtt. Ezután szombat reggel kilenc óráig lehet még érvényesen célba érni.

A versenyt utoljára írták ki kizárólag egytestű vitorlások számára, amelyek eddig a páratlan években alkották a mezőnyt. Jövőre megszűnnek a kategóriákra vonatkozó megkötések, a klasszikus hajóknál jóval gyorsabb katamaránok és a kiülőkerettel versenyző liberák is rendszeres résztvevői lesznek a versenynek – jelentették be a Vitorlás Étteremben rendezett sajtótájékoztatón.
Kollár Lajos
, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke hangsúlyozta: nem véletlenül népszerű a Kékszalag, hiszen a legnagyobb hagyománnyal rendelkező európai tókerülő verseny.

– Van esély arra, hogy megdöntjük az eddigi csúcsot, hiszen már most mintegy hatszáz hajó nevezését regisztráltuk. Jó vitorlázó időt várunk, úgy gondolom van esély arra, hogy megdőljön a tavaly felállított rekord. Idén hőkamerás látcsövekkel nézik a bírók a mezőnyt, így egyetlen hajós sem próbálkozhat az éjszaka leple alatt a motorok elindításával – fogalmazott Kollár Lajos.

– A város sokat tesz a vitorlázásért, az idei nyáron már eddig is több rangos vitorlás versenynek adtunk otthont. A Kékszalag a hazai vitorlázás illetve Füred nagy ünnepe – jelentette ki Bóka István polgármester.

A rendezvényen jelen volt Vadnai Jonatán ifjúsági világbajnok és Litkey Farkas tízszeres Kékszalag győztes, aki az idei versenynek is az egyik nagy esélyese.
– Újra a Lisával vitorlázunk. Felkészítettük a hajót, néhány apróbb fejlesztést is végeztünk rajta, jól állunk. Sok, jó ellenfelünk lesz, meglátjuk, mit hoz a verseny, egy fair küzdelmet várok – mondta Litkey Farkas.

A kihívók között ott van a Király Zsolt vezette Raffica, és a több versenyen is kitűnő időt futó balatonfüredi hajó a Principessa, amelyet Rauschenberger Miklós kormányoz.
Ott lesz a mezőnyben a Balaton legöregebb vitorlása, a 117 éves Kishamis és több a múlt század első felében épült klasszikus hajó, köztük az európai vizeken is kuriózumnak számító 75-ös cirkálók, a Nemere II, a Sirocco és a Lillafüred. Az abszolút győzelemre csak néhány hajó esélyes, ám emellett 26 hajóosztályban hirdetnek győztest a kétnapos verseny végén.

Idén is lesznek programok a parton, július 25-28. között elegáns promenáddá változik a Tagore sétány. Mintegy hatvan kitelepülő révén a hazai legjobb borok kóstolhatók majd, fellép Harcsa Veronika, a Falusi Mariann és Sárik Péter duó és az Iván and The Parazol, esténként pedig DJ-k gondoskodnak a jó hangulatról.

A 45. Kékszalag előtt egy nappal rendezik meg a 6. Kékpántlika versenyt. Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyének rekordját tavaly a Fifty-Fifty nevű katamarán Józsa Mártonnal a fedélzeten állította be 10 óra 34 perces idővel, hat perccel megjavítva a Nemere II. cirkáló 57 éves rekordját.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004