Nincs fertőzés, szabad a strandolás

A város központi ügyeletén a hétvégén negyven beteg gyermek jelentkezett elsősorban hányás, hasmenés miatt többségük korábban a Kisfaludy Strandon fürdött. A megyei népegészségügyi intézet vizsgálata szerint a városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek.

 

A házi gyermekorvos a hét elején tett bejelentését követően a Balatonfüredi Járási Népegészségügyi Intézet közegészségügyi-járványügyi felügyelője megkezdte a helyszíni kivizsgálást. A város által fenntartott strandok közegészségügyi-higiénés körülményei kifogástalanok, működésük a szakmai követelményeknek megfelelő – áll az intézet tájékoztatójában.

A járványügyi vizsgálat során néhány betegtől székletmintát vettek, amelyek laboratóriumi vizsgálata Calici vírusfertőzést igazolt, mely a klinikai tünetekkel teljesen összhangban áll, a vizsgálatok bakteriológiai eredménye viszont negatív. A Kisfaludy strandon hatósági vízmintát is vettek, különös tekintettel arra, hogy ezen a strandszakaszon ömlik a Balatonba a Koloska patak, mely partjának közelében van az Eötvös Cirkusz. A hatósági vízminta eredménye a strand nyugati, keleti és a patak befolyásánál kifogástalan eredményt mutat – állapította meg a szakhatóság. A csopaki-balatonfüredi kijelölt strandokon vett vízmintavétel szerint a Balaton vize kiváló.

Az intézet állásfoglalása szerint a Balaton vízminősége fürdőzésre alkalmas, a füredi városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek. A területi járványt a Calici vírusfertőzés okozta, amely a legfontosabb kórokozó a nem bakteriális eredetű gasztroenterális járványokban.

Humán Calici vírus járvány gyakran fordul elő időlegesen zárt emberi közösségekben, ahová a vírus bekerülve gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. A fertőzést és a járványok kialakulását a vírus fekál-orál terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok betartásával, betartatásával, megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a leghatékonyabban megelőzni – áll az intézet tájékoztatójában.

balatonfured.hu.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.