Oldal kiválasztása

Nincs fertőzés, szabad a strandolás

Szerző: | 2013-08-08.

A város központi ügyeletén a hétvégén negyven beteg gyermek jelentkezett elsősorban hányás, hasmenés miatt többségük korábban a Kisfaludy Strandon fürdött. A megyei népegészségügyi intézet vizsgálata szerint a városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek.

 

A házi gyermekorvos a hét elején tett bejelentését követően a Balatonfüredi Járási Népegészségügyi Intézet közegészségügyi-járványügyi felügyelője megkezdte a helyszíni kivizsgálást. A város által fenntartott strandok közegészségügyi-higiénés körülményei kifogástalanok, működésük a szakmai követelményeknek megfelelő – áll az intézet tájékoztatójában.

A járványügyi vizsgálat során néhány betegtől székletmintát vettek, amelyek laboratóriumi vizsgálata Calici vírusfertőzést igazolt, mely a klinikai tünetekkel teljesen összhangban áll, a vizsgálatok bakteriológiai eredménye viszont negatív. A Kisfaludy strandon hatósági vízmintát is vettek, különös tekintettel arra, hogy ezen a strandszakaszon ömlik a Balatonba a Koloska patak, mely partjának közelében van az Eötvös Cirkusz. A hatósági vízminta eredménye a strand nyugati, keleti és a patak befolyásánál kifogástalan eredményt mutat – állapította meg a szakhatóság. A csopaki-balatonfüredi kijelölt strandokon vett vízmintavétel szerint a Balaton vize kiváló.

Az intézet állásfoglalása szerint a Balaton vízminősége fürdőzésre alkalmas, a füredi városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek. A területi járványt a Calici vírusfertőzés okozta, amely a legfontosabb kórokozó a nem bakteriális eredetű gasztroenterális járványokban.

Humán Calici vírus járvány gyakran fordul elő időlegesen zárt emberi közösségekben, ahová a vírus bekerülve gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. A fertőzést és a járványok kialakulását a vírus fekál-orál terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok betartásával, betartatásával, megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a leghatékonyabban megelőzni – áll az intézet tájékoztatójában.

balatonfured.hu.

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004