Oldal kiválasztása

Nincs fertőzés, szabad a strandolás

Szerző: | 2013-08-08.

A város központi ügyeletén a hétvégén negyven beteg gyermek jelentkezett elsősorban hányás, hasmenés miatt többségük korábban a Kisfaludy Strandon fürdött. A megyei népegészségügyi intézet vizsgálata szerint a városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek.

 

A házi gyermekorvos a hét elején tett bejelentését követően a Balatonfüredi Járási Népegészségügyi Intézet közegészségügyi-járványügyi felügyelője megkezdte a helyszíni kivizsgálást. A város által fenntartott strandok közegészségügyi-higiénés körülményei kifogástalanok, működésük a szakmai követelményeknek megfelelő – áll az intézet tájékoztatójában.

A járványügyi vizsgálat során néhány betegtől székletmintát vettek, amelyek laboratóriumi vizsgálata Calici vírusfertőzést igazolt, mely a klinikai tünetekkel teljesen összhangban áll, a vizsgálatok bakteriológiai eredménye viszont negatív. A Kisfaludy strandon hatósági vízmintát is vettek, különös tekintettel arra, hogy ezen a strandszakaszon ömlik a Balatonba a Koloska patak, mely partjának közelében van az Eötvös Cirkusz. A hatósági vízminta eredménye a strand nyugati, keleti és a patak befolyásánál kifogástalan eredményt mutat – állapította meg a szakhatóság. A csopaki-balatonfüredi kijelölt strandokon vett vízmintavétel szerint a Balaton vize kiváló.

Az intézet állásfoglalása szerint a Balaton vízminősége fürdőzésre alkalmas, a füredi városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek. A területi járványt a Calici vírusfertőzés okozta, amely a legfontosabb kórokozó a nem bakteriális eredetű gasztroenterális járványokban.

Humán Calici vírus járvány gyakran fordul elő időlegesen zárt emberi közösségekben, ahová a vírus bekerülve gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. A fertőzést és a járványok kialakulását a vírus fekál-orál terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok betartásával, betartatásával, megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a leghatékonyabban megelőzni – áll az intézet tájékoztatójában.

balatonfured.hu.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart