A savanyúvíz

Az utóvulkanikus tevékenység eredményeként létrejött füredi szénsavas források sokak kedvencei. Turisták állnak meg itt érte, helyiek viszik palackokban, bringások isszák, ám megoszlik a vélemény, melyik savanyúvíz a legjobb. Ez nem véletlen, a közkútként működő források vize eltérő.

 

A környéken a legtöbb forrás Füreden található, bár már egy részük nem működik. A most is létező források vízét felmelegítve fürdőkúrákhoz is használják a Szívkórházban. A vízből a szénsav a bőrön át felszívódik, továbbá a víz felett összegyűlő szénsavgáz belélegzése, a víz hőmérséklete együtt javítja a belső szervek vérellátását, elősegíti a szívizom vérrel, oxigénnel való ellátását. Ennek köszönhetően a szénsavas fürdő hatékonyan alkalmazható a szívbetegségek és a különféle szívbillentyű bántalmak gyógyítása során.

A források vize ívókúrára is alkalmas, elsősorban gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos.

Az Országos Gyógyhelyi- és Gyógyfürdői Főigazgatóság több mint tíz évvel ezelőtt a füredi savanyúvizet elismert, természetes ásványvízzé minősítette. Ennek során három kút vizének összetételét vizsgálták meg: Kossuth, Berzsenyi és Polányi. Íme az eredmény:

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.