Oldal kiválasztása

Mediterrán szellem és tiszta formák

Szerző: | 2013-09-04.

A Novecento olasz képzőművészeti egyesület művészeinek és a hatásukra formálódott úgynevezett római iskola magyar alkotóinak közös kiállítása nyílik meg a Vaszary Villában. A jobbára neoklasszicista művek között láthatók lesznek Gino Severini festményi illetve Aba-Novák Vilmos alkotása is.

 

A két világháború közötti időszak hazai művészeti életének egyik kiemelkedő eseménye volt a Műcsarnokban 1936-ban megrendezett modern olasz művészeti kiállítás. A szokatlanul nagyszámú, több mint hatszáz tárgyból álló kiállítási anyag átfogó ívet, változatos képet adott a korszak olaszországi képzőművészetéről. A tárlat legmaradandóbb vonzata az volt, hogy a viszonylag nagyszámú műtárgyanyagból a Szépművészeti Múzeum modern gyűjteménye 8 festményt, 3 szobrot és 5 rajzot illetve grafikát őrizhetett meg. Egy részüket az állam vagy a múzeum maga vásárolta meg, mások utólag kerültek a múzeum gyűjteményébe. A kiállítás és a kor olasz művészetének egyik reprezentánsa, Gino Severini feleségéről készített portréját például az olasz kormány ajándékozta az intézménynek.

A kiállításról a múzeum gyűjteményébe kerülő művek a korszak olasz művészetének legfontosabb csoportjait és stílusirányait képviselik, amelyeket a kortársak összefoglaló néven a 20. század olasz megfelelőjéről „Novecento”-ként emlegettek. A mediterrán szellem felidézését, a tiszta formai értékek előtérbe helyezését reprezentáló művek láthatók most a Vaszary Villában, amely közül kiemelkedő jelentőségű Gino Severini három festménye. A kor másik meghatározó képviselőjétől, Carlo Carràtól egy önarckép, Felice Casoratitól pedig egy érzékien komponált csendélet látható. A festmény anyagot szobrok, valamint a kor legjelentősebb olasz női művésze, Renata Cuneo akt rajza és egy négy darabból álló grafikai válogatás egészíti ki.

A füredi kiállítás alkalmat kínál arra is, hogy az olaszországi fejlemények itthoni közvetlen befolyását is érzékeltesse. A Magyar Nemzeti Galéria kilenc festményt és egy szobrot kölcsönöz erre az alkalomra azoknak a magyarországi alkotóknak a műveiből, akik a római Collegium Hungaricum ösztöndíjasaiként hosszabb időt töltöttek az olasz fővárosban, és az ottani tapasztalatok döntő hatással voltak művészetük alakulására. Így az úgynevezett római iskola alkotóinak: Aba-Novák Vilmos, Borbereki Kovács Zoltán, Heintz Henrik, Medveczky Jenő, Molnár-C. Pál, Szőnyi István művei is láthatók a tárlaton, amely a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary Villa együttműködésével valósult meg.

A Róma–Budapest A Novecento művészei Magyarországon című tárlat szeptember 6-án, pénteken 18. órakor nyílik meg a Vaszary Villában.

A tárlat a magyar-olasz kulturális évad részeként megrendezendő Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyhez kapcsolódik. A rendezvény részletes programja itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004