Olasz hatás alatt

Egy drámai pillanat lenyomata ez a tárlat, itt szembesülhetünk azzal, egy múltbeli kiállítás mennyi jót eredményezett. A Novecento olasz képzőművészeti egyesület alkotásai mellett itt vannak a kor legjobb magyar festőinek munkái is – mondta dr. Szörényi László a Vaszary Villában nyílt kiállítás megnyitóján.

 

– 1936-ban volt Magyarországon egy jelentős, modern olasz művészeti kiállítás. A tárlat anyagának egy részét megőrizhette a Szépművészeti Múzeum, sőt hatására az akkori legjobb hazai alkotók: Aba-Novák Vilmos, Borbereki Kovács Zoltán, Heintz Henrik, Medveczky Jenő, Molnár-C. Pál, Szőnyi István a római Collegium Hungaricum ösztöndíjasaiként hosszabb időt tölthettek az olasz fővárosban, létrejött az úgynevezett római iskola. Egy érdekes válogatás ez, egészen ritka, hogy egy kiállításnak ilyen nagy kulturális hozadéka legyen – fogalmazott a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny keretében megrendezett kiállítás megnyitóján Szörényi László az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója.

Fotógaléria, katt a kis képre.

{photogallery}2006{/photogallery}

– Balatonfüred fent van Európa kulturális térképén. A költőverseny és ezek a kiállítások egyfajta kulturális kalandok. A kultúra és a turizmus kéz a kézben jár, az ilyen programoknak komoly gazdaságképző erejük is van – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár, a két kiállítás pénteki megnyitóján. Hangsúlyozta: a magyar-olasz kulturális évadban az olasz művészek bemutatkozása után Rómában, Firenzében nyílnak majd magyar művészek kiállításai.

A Vaszary Villában a Novecento művészei Magyarországon című kiállítás mellett Salvatore Quasimodo két kortársának Piero Gauli-nak és Aligi Sassu-nak nyílt kiállítása. Az olasz képzőművészek munkáit bemutató tárlatot Franco Cajani költő, irodalomtörténész nyitotta meg. A kiállításon Piero Gauli 1974-ben Magyarországon tett látogatása idején alkotott akvarelljei, valamint Aligi Sassu 30 litográfiából álló gyűjteménye látható.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.