Oldal kiválasztása

Újabb helytörténeti kötetek

Szerző: | 2013-09-11.

Még ebben az évben három új helytörténeti kötetet ad ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány. Októberben mutatják be Lichtneckert András könyvét, amely a balatonfüredi gyógyfürdő háromszáz éves történetét dolgozza fel. Az alapítvány továbbra is szívesen fogad minden támogatást.

 

A történész, akinek eddig hét kötete jelent meg az alapítvány kiadásában ezúttal a balatonfüredi gyógyfürdő történetét, fejlődését az európai fürdőkultúra keretei között mutatja be. Feltárja mi is történt az 1700-as évektől kezdve, amikor felfedezték a savanyúvizet, a seborvosokon, hideg és meleg fürdőkön át egészen az államosításig. Külön fejezet foglalkozik például a füredi gyógyító munkával, az 1800-as években bekövetkező tűzvészekkel és az igen élénk fürdőélettel.
Lichtneckert András a tőle megszokott alapossággal járta körül a gyógyfürdő háromszáz éves történetét, hét levéltárban gyűjtötte össze és rendszerezte a fellelhető dokumentumokat.

– Több éves munka eredménye ez a könyv, amely nemcsak felgöngyölíti a gyógyfürdő történetét, de érdekes olvasmányként is szolgál a helytörténet iránt érdeklődőknek. Örülünk, hogy az alapítvány kiadásában jelenhet meg ez az átfogó kötet, ezzel Balatonfüred két nagy kultúráját a bor illetve a fürdőkultúrát is meglehetős részletességgel tudjuk bemutatni – válaszolta kérdésünkre az alapítvány kuratóriumának elnöke.
Molnár Judit hozzá tette: még ebben az évben szintén az alapítvány gondozásában jelenik meg dr. Veress Gábor szerkesztésében a Szívkórház száz évét feltáró könyv valamint Kutas Árpádnak, a város díszpolgárának emléket állító kötet, amelynek szerzője Takács Miklós.

– Szűkösek a lehetőségeink, ezért minden támogatást szívesen fogadunk. Az önkormányzat, nagyobb cégek, intézmények, valamint magánszemélyek támogatásából gazdálkodunk illetve várjuk az adó egy százalékából származó felajánlásokat is. Azok a magánszemélyek, akik tízezer forint befizetésével segítik az adott éves tevékenységünket valamint a támogatóink, minden általunk kiadott könyvből tiszteletpéldányt kapnak és természetesen nevüket feltüntetjük a kiadványainkban. Célunk változatlan, a helytörténet színvonalas feldolgozása és bemutatása illetve a városi sport, kultúra és oktatás támogatása – fogalmazott Molnár Judit.

Az 1996 óta működő közalapítvány eddigi tevékenysége során egyebek mellett kiadta a város monográfiáját, amelyet minden füredi családhoz ingyen eljuttattak. Felújíttatta a szívkórház parkjában álló egykori zenepavilont, közreműködött a Tagore sétányon álló Deák Ferenc emlékmű létrehozásában, a 71-es főút körforgalmába pedig egy 1820-ban készült szőlőprést helyezett el.
A közalapítvány alapvető feladatának tartja a város elmúlt évszázadai történetének feldolgozását, melynek során az elmúlt tíz évben több mint hatvan kötetben mutatta be Balatonfüred múltjának egy-egy szeletét, ez a sorozat idén négy újabb könyvvel gazdagodik. A megjelent kötetek itt.

Lichtneckert András A balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő története című könyvének bemutatója október 17-én, 16.30-kor lesz a Kisfaludy Galériában. A szerzővel Elek Miklós könyvtáros, nyugalmazott gyűjteményvezető beszélget majd.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004