Oldal kiválasztása

Diákok a barlangban

Szerző: | 2013-10-11.

Kétszázötven diák és tanáraik vettek részt a Bakony–Balaton Geopark népszerűsítésére rendezett nyílt napon. Az általános és középiskolások megnézték a Lóczy-barlangot és öt állomáson interaktív, látványos, játékos programon vettek részt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park további nyílt napokat tervez.

A Füredről, Veszprémből, Balatonfűzfőről érkező osztályokat a Lóczy-barlang bejáratánál idővonallal, földtörténeti játékkal, a geopark gazdag kínálatát reprezentáló mesélő kövekkel, geototóval és különböző játékos feladatokkal várták a nemzeti park munkatársai. A nyílt nap legnépszerűbb programja a nem rég felújított, védett Lóczy-barlang látogatása volt.

– Azt szeretnénk, hogy az itt élők minél alaposabban megismerjék a környezetük természeti illetve földtani értékeit, tudjanak a geoturisztikai lehetőségekről. Fontos, hogy a gyerekek szoros kapcsolatban legyenek a természettel, főleg közvetlen környezetükkel, tudják milyen értékeink vannak és az átadott ismeretek alapján rájöjjenek, hogy mindezt meg is kell óvni. A térségben lévő iskolákkal is szeretnénk minél szorosabb kapcsolatot kialakítani, az a cél, hogy a jövőben az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapjon a természet ismerete – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Knauer Anna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geoturisztikai szakreferense.

A nemzeti park időről-időre újabb nyílt napokat rendez majd, a télre pedig geotúrákkal valamint táborokkal készülnek.

A Bakony-Balaton Geopark több mint 3200 km2-es területén számos olyan földtani, felszínalaktani érték található, amelynek tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke egyaránt kiemelkedő. A geopark területéhez tartozik a Balaton-felvidék, a Bakony, a Somló tájvédelmi körzet, illetve Fonyód térsége. Füreden az 1894-ben feltárt Lóczy-barlang mellett, a savanyú víz források, a Koloska völgy sziklái és a Tamás-hegyi Aranyember tanösvény a park kiemelt értékei.
Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network), amelynek 29 országból kereken száz tagja van, köztük a Bakony-Balaton Geoparkkal, amely tavaly csatlakozhatott a programhoz.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Jelentkezés a Borhetekre

Augusztus 9. és szeptember 1. között rendezik meg idén a Borheteket. 24 borász települ ki a sétányra.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004