Oldal kiválasztása

Fejlesztik a hajóparkot és a kikötőket

Szerző: | 2013-10-15.

A Balatoni Hajózási Zrt. közgyűlésén a tulajdonos önkormányzatok elfogadták a társaság középtávú stratégiáját, megegyeztek egy új telephelyhez szükséges ingatlan megvételéről, valamint leszavazták Siófok tőkeemelési javaslatát. A hajópark valamint a kikötők fejlesztése az elsődleges cél.

 

A hajózási társaság legutóbbi közgyűlésén elfogadott stratégia három fő fejlesztési iránya a hajópark illetve a kikötők fejlesztése, valamint a központi telephely áthelyezése. A közgyűlés jóváhagyta a cég jelenlegi telephelye mögötti 1,6 hektáros terület, a siófoki önkormányzat közvetett tulajdonában lévő hajdani halászati telek megvásárlását, ide költöztetnék át a társaság elavult telephelyét, egyebek közt korszerű irodaépületeket, hajójavító bázist, kikötőt, asztalos- és lakatos műhelyeket létesítve.

A tulajdonos önkormányzatok között korábban feszültséget okozott, hogy a cég 200 millió forintot már akkor átutalt a siófoki önkormányzatnak, amikor a közgyűlés még nem adta áldását a telekvásárlási ügyletre. Az eredeti tervet, miszerint Siófok az ingatlan vételárával egyező tőkeemelést hajt végre és ezzel közel ötven százalékos tulajdonrészre tesz szert a hajózási társaságban, többek között Balatonfüred önkormányzata is nehezményezte.

A legutóbbi közgyűlésen az érintett önkormányzatok végül kompromisszumra jutottak az ingatlanvásárlás és a cég stratégiájának kérdésében. Siófok eredetileg 450 millió forintért kívánta értékesíteni a területét, vállalva, hogy a város az eladási árhoz hasonló nagyságrendben tőkeemelést hajt majd végre. Ezzel a már meglévő 40 százalékos tulajdoni hányada 46 százalékra emelkedett volna. A mostani egyezség értelmében azonban Siófok a telkét olcsóbban, 410 millió forintért értékesíti, az összeg több mint felére pedig öt éven át tartó részletfizetési lehetőséget ad, vagyis nem lesz egyelőre tőkeemelés, és nem változnak a tulajdoni hányadok.

A hajózási társaság jelenlegi, part menti telephelyének része egy kisebb mesterséges sziget, ami a kiemelt üdülőövezet egyik legértékesebb területe. A város rendezési terve üdülőövezetként tartja nyilván, és a jelenlegi környezetvédelmi elvárásoknak nem megfelelő ipari területként sem kaphat hosszú ideje építési engedélyt, így fejlesztési lehetőségei igen korlátozottak. A sziget két pontján található vízleeresztő, valamint hajózási zsilip elavult, felújításra szorul.
A cég régi telephelyéről Balázs Árpád, a hajózási társaság felügyelőbizottságának elnöke, egyben Siófok polgármestere azt mondta, hogy ez a cég várhatóan több évig eltartó költözése után is a tóparti önkormányzatok tulajdonában marad. Halmos Gábor a hajózási társaság vezérigazgatója a megüresedő ingatlannal kapcsolatban korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a régi telephely a jövőben lehetővé tenné a cég siófoki vitorláskikötőjének bővítését, amiről már előzetes tervek is készültek. A kikötőhelyek iránt ugyanis évek óta nagy a kereslet.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004