Oldal kiválasztása

A gyógyfürdő nyomában

Szerző: | 2013-10-18.

Mi is történt az 1700-as évektől kezdve, amikor felfedezték a savanyúvizet Füreden? Mitől válhatott híressé a fürdő egész Európában? Valódi gyógyítás volt itt vagy inkább csak a körítés volt érdekes? Háromszáz év históriája benne seborvosok, hideg és meleg fürdők, tűzvész és államosítás.

 

Lichtneckert András levéltáros, történész, a tőle megszokott alapossággal járta körül a gyógyfürdő 1702-ben induló történetét, hét levéltárban gyűjtve össze az ehhez szükséges dokumentumokat. A füredi gyógyfürdőről, dacára annak, hogy több évszázados múltja alatt akadtak épp elegen, akik írtak róla, Lichtneckertnek sikerült több újdonságot, új tényt és megállapítást feltárnia, mindezt korábbi könyveihez hasonlóan olvasmányos formában. Alapmű született a város identitását, fejlődését jelentősen alakító fürdőkultúráról.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelent A balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő története című kötet a fürdő történetét, fejlődését az európai fürdőkultúra keretei között mutatja be. Feltárja mi is történt az 1700-as évektől kezdve, amikor felfedezték a savanyúvizet, a seborvosokon, hideg és meleg fürdőkön át egészen az államosításig.
Külön fejezet foglalkozik például a füredi gyógyító munkával, az 1800-as években bekövetkező tűzvészekkel és persze az igen élénk fürdőélettel. Választ ad arra, hogy Füred miben különbözött az 1800-as évek német, osztrák, cseh vagy holland gyógyfürdőitől, mivel tudott a legjobbak közé kerülni és az évtizedek alatt miként épült meg a fürdő köré a telep. Az külön érdekessége a történetnek, hogy míg más országokban már a 19.században a helyiek vidáman megéltek a fürdőkultúrából, itt ez valahogy nem sikerült.

– A kötet egyebek mellett arra keresi a választ: lehetséges-e, hogy egy kis országban, messze kiemelkedve környezetéből, európai színvonalra tudjon emelkedni egy gyógyfürdő. Nos, a füredi gyógyfürdő már az 1840-es években a földrész elismert és kedvelt fürdői közé tartozott. Lichtneckert András könyve a gyógyfürdő történetéről új ismereteket ad, s azokból következtetéseket von le. Ez egy igazi újdonság, egy alapmű, ilyen könyvet még senki sem írt – fogalmazott a Kisfaludy Galériában rendezett könyvbemutatón Elek Miklós a helytörténeti gyűjtemény nyugalmazott vezetője.

A kötet a Városi Könyvtárban megvásárolható.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004