Oldal kiválasztása

Az újjászületés ünnepe

Szerző: | 2013-10-23.

A nemzet újjászületését ünnepeljük ma. 1956 után semmi sem volt az, mint előtte, az események világpolitikát befolyásoló ereje máig hat. A forradalmárok adtak újra gerincet a magyaroknak, példát kell vennünk róluk és végre befejezni a rendszerváltozást – mondta beszédében Hölvényi György államtitkár.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kovászna parkban rendezett ünnepségen az államtitkár kiemelte: a társadalom atomizálása, az egyén teljes lecsupaszítása, a nemzet megsemmisítése és egy lakossággá morzsolt, teljesen kiszolgáltatott nép kialakítása volt az állami terror célja. A kommunista rendszer elvette az ünnepeinket, a hőseinket, megváltoztatta a címerünket, és meg akart fosztani minket a morális tartásunktól – fogalmazott Hölvényi György.

– Soha ilyen tiszta forradalom nem volt, mint a miénk. Egy életre megtanultuk, hogy kizárólag magunkra számíthatunk a többi csak politikai kalkulus. A forradalmárok tudták, hogy ők maguk írják a történelmet, világosan látták: ha helyzet van, akkor tenni kell, akkor nem lehet semmire sem várni. Általuk tudjuk, hogy a szabadság nem csupán egy fogalom, hanem lehetőség, a kiteljesedés lehetősége. Élnünk kell tehát a szabadságunkkal, azzal, hogy saját elhatározásainkat megvalósíthatjuk. Még idő kell ahhoz, hogy a befejezetlen rendszerváltás folyamatát végre le tudjuk zárni. Határozott igent kell tudnunk mondani az igazi értékekre: a szabadságra, a családra, a munkára, a nemzetre és a szolidaritásra – fejezte be beszédét Hölvényi György.

A rendezvényen közreműködött: Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara Csincsi Ferenc vezényletével, Baranyi Péter színművész és Balatonfüred Város összkórusa.

A délelőtti órákban Bibó István szobránál a Tagore sétányon volt koszorúzás, délután hatkor pedig Soprontól Kanadáig címmel a Lóczy Diákszínpad előadása lesz látható a Kisfaludy Galériában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004