Oldal kiválasztása

Apokaliptikus képek – Kondor Béla kiállítása

Szerző: | 2013-10-26.

A XX. századi magyar képzőművészet egyik meghatározó, máig legendás alkotójának szuggesztív, apokaliptikus műveiből nyílt kiállítás a Vaszary Villában. Kondor Béla legfontosabb grafikai sorozatai valamint néhány emblematikus műve látható a Forradalmár, próféta, melós című tárlaton.

 

Az alkotó hatalmas grafikai anyagot, különleges festményeket, maketteket, izgalmas fotográfiákat és ihletett verseket hagyott hátra maga után. A tárlat az életműből mutat be félszáz alkotást.

A kiállítás a nagyobb grafikai sorozatokból (Dózsa, Blake, Madách, Dürer) indul ki, ezek mentén mutatja meg Kondor művészetének különböző arcait, témáit és intellektuális rétegeit. A grafikák és néhány különleges, ritkán látható műve mellett emblematikus festmények is szerepelnek a tárlaton (Pléh Krisztus, a Bukás – Szent Antal megkísértése, a Forradalom angyala) sőt a látogató bepillantást kap a Kondort inspiráló művészek (Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Rembrandt van Rijn, Barcsay Jenő) világába is egy-egy alkotásukon keresztül.
A hátrahagyott művek és a legendárium alapján Kondor a reneszánsz ember, az „uomo universale” hagyományához illeszkedve, Leonardo da Vinci huszadik századi alteregójaként lépett be a művészettörténetbe. Hatalmas grafikai anyagot, különleges festményeket, érdekes maketteket, izgalmas fotográfiákat, valamint ihletett verseket és rajongó barátokat hagyott hátra maga után. A tárlat ebből a jelentős életműből mutat be több mint félszáz reprezentatív alkotást.

Kondor alkatát forradalmárként legmarkánsabban diplomamunkája, az 1956-ban készült Dózsa-sorozat mutatja meg a kiállításon, míg a próféta attitűd vallási műveiben jelenik meg. A kiállítás címében szereplő melós pedig arra az eddig kevéssé vizsgált aspektusra utal, hogy életművének egy részét nem lehet elválasztani az akkor virágzó szocreál időszaktól, mely felszínre hozta sajátos stílusát. A jelzők tehát nem Kondor képeinek egy-egy domináns vonatkozását jelölik, hanem az alkotói attitűd megnyilvánulásait, amelyek markánsan jelen vannak az egyes művekben.

– Ez nem életmű kiállítás, hiszen Kondor rendkívül gazdag életművet alkotott, csak grafikából több ezret készített, rengeteg mondanivalója volt. Az akkori kultúrpolitika nem tolerálta a művészi elhajlásokat, stiláris diktatúra volt, Kondor Bélát is eltanácsolták a főiskola festő szakáról, így lett grafikus. Bár grafikusként iskolateremtő alkotó volt, nagy tárlatain is elsősorban grafikái szerepeltek, nem mondanám, hogy festőművészként gyengébb képeket készített volna, festményei egészen különleges művek – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Hornyik Sándor, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa, a kiállítás kurátora.
– Egyedülálló jelenség volt, több műfajban közel azonos színvonalon fejezte ki magát, rengeteget alkotott. Ettől vált igazán legendás művésszé. Korai halála ellenére az életműve önmagában teljesnek mondható. Vele született szívbetegséggel élt, amire erős szívgyógyszereket szedett, ugyanakkor tudta, hogy életmódja miatt veszélyben az élete. Jelentős, meghatározó alkotó volt – tette hozzá Hornyik Sándor, aki a debreceni MODEM után most Füreden rendezi meg a kiállítást.

Kondor Béla (1931 – 1972) 1950-es években indult művészi pályája másfél évtizedig tartott csupán, sokoldalú munkásságát az 1972-ben bekövetkező korai halála szakította félbe. A kezdés sem volt egyszerű, a főiskola festő-osztályából eltanácsolták, szinte kényszerből végezte el a grafikus szakot, ám már diplomamunkája, a Füreden is látható Dózsa-sorozat meghatározó alkotás lett.
Szigorú szerkezetű szimbólum rendszert alkotnak művei, a jellemzően apokaliptikus képei szuggesztív, sajátos színvilágú, szürreális, ikonos alkotások. Témáit szentek történeteiből, irodalmi művekből, történelmi eseményekből merítette. Képein az emberi dőreség tragikus csatái jelenítődnek meg groteszk szimbólumokkal: vártákolmányokkal, repülni képtelen szerkezetekkel, tülekedő, merev mozgású embertömeggel, angyalokkal, különféle masinákkal.
Hazai mestereinek Barcsay Jenőt és a kubista Kmetty Jánost tartotta, de erősen hatott rá Hieronymus Bosch szürreális, parabolikus világa, Dürer pontos vonalvezetése és Rembrandt önmarcangoló habitusa is. Példaként tekintett William Blake saját mitológiai világot teremtő költőiségére és Rimbaud öntörvényűségére.
Reneszánsz személyiség volt, fényképezett, kitűnően játszott harmóniumon és verseket írt, Boldogságtöredék címmel halála előtt nem sokkal jelent meg verseskötete.

A Balatonfüreden látható grafikai anyag nagy része a miskolci Herman Ottó Múzeumból érkezik, de a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és magángyűjtők is adtak műveket a kiállításra. A táblaképek és az oltárok a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a székesfehérvári István Király Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, és a debreceni MODEM gyűjteményéből származnak.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
május 29 - június 04
  • 29
    Nincsenek események
  • 30
    Nincsenek események
  • 31

    Májusfa kitáncolás

    18:00 -20:00
    2023.05.31
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.

    Táncház.

  • 01

    Építészfórum

    15:00 -17:00
    2023.06.01
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Eredményhirdetés.

    Nyáresti hangverseny

    18:00 -21:00
    2023.06.01
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

    A Bem Emlékkórus koncertje.

  • 02
    Nincsenek események
  • 03

    Arács Napja

    09:00 -20:00
    2023.06.03
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

    Kulturális programok.

    Kerékpáros vetélkedő

    09:00 -19:00
    2023.06.03-2023.06.04
    Balatonfüred, Nagyfenyődűlő út
    Balatonfüred, Nagyfenyődűlő út

    Hurrá bringázunk!

  • 04

    Nemzeti Összetartozás Napja

    17:00 -19:00
    2023.06.04
    Balatonfüred, Kovászna park
    Balatonfüred, Kovászna park

    Megemlékezés.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004