Oldal kiválasztása

Ünnep a magyar nyelvért

Szerző: | 2013-11-08.

A város csatlakozva az országos kezdeményezéshez egész napos programsorozattal ünnepli meg a Magyar Nyelv Napját. Lesz flashmob akció a Kiserdőben, rendkívüli tárlatvezetés, nyelvismereti játékok, Gryllus Vilmos ad koncertet és keresik Balatonfüred legszebb szavát.

 

Az Országgyűlés még 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. 1844-ben ugyanis a reformkori országgyűlés ekkor tette Magyarországon hivatalos nyelvvé a magyart, a nemzeti törekvések, valamint a köznyelv fejlesztéséért, a normatív irodalmi nyelv megteremtéséért fáradozó nyelvújítók szellemében.

Az országos programhoz több vidéki várossal együttműködve először csatlakozik Balatonfüred. Az ünnep keretében november 13-án több vidéki városban egy időben szavalják majd el Csokonai Vitéz Mihály egyik versét. A flashmob akcióhoz a füredi közép- és általános iskolások is csatlakoznak.

– Ez egy szép, jelképes esemény lesz, amely jól szimbolizálja, hogy a nyelvünk az igazi összetartó erő. Erről szól ez az ünnep, ezért szerveztünk programokat a városban, mert nem lehet elégszer hangsúlyozni: az anyanyelvünk a legnagyobb értékünk, fontos, hogy szeressük, ápoljuk, és persze ismerjük. A magyar nyelv szellemi–kulturális örökségünk, meghatározza identitásunkat, ezt hangsúlyozza az ünnep – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Hári Lenke alpolgármester, aki kiemelte: a programok elsősorban a fiataloknak, a diákoknak szólnak, de a Keressük Balatonfüred legszebb szavát akcióval igyekeznek mindenkit megszólítani.

A város több pontján (Vaszary Villa, Jókai Ház, Városi Múzeum, Kisfaludy Galéria, Arácsi Népház, Városi Könyvtár, Lóczy Lajos Gimnázium, Vitorlás tér, Piac tér) lehet majd felírni molinókra illetve gyűjtőládákba dobni a város legszebb szavát – amelyet még aznap ki is hirdetnek.

Az egész napos programsorozat eseményei városszerte nyolc helyszínen zajlanak.
Gryllus Vilmos ad gyermekkoncertet a Kisfaludy Galériában, ahol játszóház és különböző, a magyar nyelvhez köthető foglalkozások is lesznek. A Vaszary Villában könnyed múzeumpedagógia keretében egyebek mellett verseket írhatnak és graffiti stílusban saját monogramot tervezhetnek a diákok. A Kiserdőben, az egykori kőszínház oszlopainál rendezik az ünnepi műsort és 11 órakor itt lesz a füredi iskolások közreműködésével a flashmob akció. A Lóczy gimnázium udvarán több állomásból álló szellemi akadályversenyen kell végig küzdeniük magukat a csapatoknak, a Jókai Emlékház kertjében szóvadászat lesz, az Arácsi Népházban pedig Korzenszky Richard bencés perjel beszél a magyar nyelv szépségéről. Mindeközben folyik majd Balatonfüred legszebb szavának a keresése. Részletes program itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004