A magyar nyelv ünnepe

Kétszáz diák szavalta együtt Csokonai Vitéz Mihály Magyar! Hajnal hasad! című versét az egykori kőszínház oszlopainál, ezzel egy időben más városokban is ugyanez a költemény hangzott el. Program-sorozattal ünnepelte a város a Magyar Nyelv Napját. Füred legszebb szava a szeretet.

 

A Kiserdőben a füredi közép- és általános iskolások flashmob akciója előtt Hári Lenke alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: használjuk igényesen az anyanyelvünket, a magyar nyelv a legnagyobb értékünk, fontos, hogy szeressük és ápoljuk.

– A diákok szavalása egy szép, jelképes esemény, azt szimbolizálja, hogy mi, akiknek az anyanyelve a magyar, összetartozunk, Füredtől Debrecenen és Kecskeméten át egészen Nagyszalontáig – mondta Hári Lenke, aki emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. 1844-ben ugyanis a reformkori országgyűlés ekkor tette Magyarországon hivatalos nyelvvé a magyart.

A programsorozat reggel Gryllus Vilmos „Hova mész falevél?” című koncertjével kezdődött. A Kisfaludy Galéria zsúfolásig telt gyerekekkel, akik a műsor után játszóházi foglalkozásokon vettek részt.

Az egész napos programsorozat eseményei városszerte nyolc helyszínen zajlottak. A város több pontján lehetett felírni molinókra illetve gyűjtőládákba dobni a város legszebb szavát – amelyet este ki is hirdettek az Arácsi Népházban, ahol Korzenszky Richard bencés perjel és Cserép László a művelődési osztály vezetője beszélgetett a magyar nyelvről.
A nap végére összesen 207 különböző szó gyűlt össze, az összesítés alapján Balatonfüred legszebb szava idén a szeretet megelőzve az édesanya, a hattyú, és a Balaton szavakat.


A Vaszary Villában könnyed múzeumpedagógia keretében egyebek mellett verseket írhattak és graffiti stílusban saját monogramot tervezhettek a diákok. A Lóczy gimnázium új tornacsarnokában a város iskoláinak tanulóiból álló csapatok több állomásból álló szellemi akadályversenyen vettek részt.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.