Oldal kiválasztása

Miró és világhírű társai a Vaszaryban

Szerző: | 2013-11-27.

Világhírű szobrászok és festők, a képzőművészetben új nyelvet teremtő alkotók műveiből nyílik kiállítás a Vaszary Villában. A Művészet és tér című tárlaton absztrakt, nonfiguratív alkotások láthatók, többiek között Joan Miró, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, vagy Deim Pál munkái.

 

– Elemi erejű műveket mutat be a kiállítás, több grafikán a keleti művészet, például a kínai tusrajzok hatása is érzékelhető. A művek a második világháború után készültek, amikor a tragédiák, a drasztikusan megváltozott társadalmi környezet a nyugat-európai művészetben szemléletváltást hoztak, kialakult egy új képzőművészeti nyelv. Az addig egyértelmű térfelfogást felváltotta egy árnyaltabb, spirituálisabb szemlélet. A kiállító alkotók a dadaizmusból merítettek, de új stílust hoztak létre, újra felfedezték a szabad gesztust – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Herpai András művészettörténész.

– Kétségkívül Joan Miró a leghíresebb alkotója a gyűjteménynek, tőle több mű is látható, köztük figuratív, szinte történeteket elmesélő munkák is. De több világhírű művész is van az alkotók között, akiktől azonban itthon a vasfüggöny miatt évtizedeken át szinte nem lehetett kiállítani semmit sem. Monumentális művekről van szó, amelyek átütő erővel érzékeltetik a nonfiguratív absztrakt művészetet – tette hozzá a kiállítás kurátora.

A Vaszary Villa kiállításán az Ars et Vita Alapítvány gyűjteményéből, mintegy száz alkotás lesz látható. A hatvanas évek óta gyarapodó egyedi gyűjtemény világhírű szobrászok és festők grafikai műveit mutatja be, azokat, amelyek szervesen hozzátartoznak munkásságukhoz.
Itt lesz Joan Miró, a huszadik századi modernizmus egyik legjelentősebb alakjának több műve. A valóságot és a képzeletet keverő, az asszociációkra épülő, különös érzés-, és hangulatvilágot teremtő munkái igazi kuriózumnak számítanak. Kiállít a monumentális szobraival híressé vált baszk szobrász Eduardo Chillida, a kortárs európai művészet egyik legismertebb alakja, a katalán származású Antoni Tàpies,(képünkön egyik alkotása) a legendás ZERO csoport tagja, a neves német képzőművész Günther Uecker vagy éppen a Kossuth-díjas, ízig-vérig szentendrei művész Deim Pál.

– Koncepció alapján állítottuk össze a kiállítást, amely a művészet térhez való viszonyáról szól, a színek, formák illetve az üresség kapcsolatáról, arról, hogy az alkotáson az üresen hagyott felület ugyanolyan tartalmat hozhat létre, mint a megmunkált rész, sőt kompozíciót formáló erővé válhat. Heidegger tanulmánya ihlette a kiállítás rendező elvét, aki azt írta: a tér nem semmi és nem is hiány. Ezek a képek a világhoz való viszonyunkat vizsgálják, van bennük egyfajta spirituális erő – fogalmazott Herpai András a kiállítás kurátora.

A tárlaton szereplő művészek: Pierre Alechinsky, János Bér, Eduardo Chillida, Alain Clément, Deim Pál, Etienne Hajdu, Gerhard Hoehme, Alexandre Hollán, Kozo, Andreas Ludwig, Nicola de Maria, Joan Miró, Vieira da Silva, Emil Schumacher, Árpád Szenes, Günther Uecker, Antoni Tàpies, Bram van Velde, Jan Voss.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját december 14-én, szombaton, 11 órakor rendezik a Vaszary Villában. A tárlat március végig látogatható.

balatonfured.hu

A nagy képen Joan Miró és Eduardo Chillida egy-egy grafikája látható.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004