Mennyit ér egy fenyőfa?

Megjelentek a fenyőfa árusok, a város több pontján is lehet válogatni a különböző fajtájú vágott és földlabdás tűlevelűek között. Az árakban vannak eltérések, igaz a minőségben is. Egyelőre még gyér a forgalom, az igazi roham az ünnep hetében várható. Körbenéztünk, mennyibe kerülnek a fenyők.

 

Ki hetekkel korábban, ki az utolsó napon, ki plafont karcoló óriást, ki asztalra állítható kicsit. Kinek a legszebb ezüst, kinek a 24-én délután leárazott maradék. Vannak, akik hosszan keresgélnek az ideális után, vannak, akik viszik a görbébbeket is – mindegy, fát venni kell. Körbenéztünk a városban, úgy tűnik a tavalyihoz hasonló áron juthatunk fenyőhöz idén is.
A luc darabja átlagosan kétezer, az ezüst métere négyezer, a nordmann fenyőt pedig méterenként öt-hatezer forint körüli áron kínálják. Konténeres fa egy-két árusnál található csak, de megjelentek a strapabíróbb szerb lucok is. Persze vannak eltérések, láttunk háromezerért illetve 1700 forinttért is lucot. Mindenesetre 1500 forint alatt nem lehet fát venni, ennyiért is inkább csak hibás, kisméretű luc kapható. Ha magas, több méteres fára vágyunk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: egy 3 méteres nordmann fenyő közel 20 ezer forintba kerül. Igaz, alkudni mindenkinél lehet, főleg az értékesebb fák árából engednek az árusok.

Az árak általában tartalmazzák a hálózást, az igény szerinti gallyazást, helyenként, ha a vásárló kéri, a hozott tartóba is befaragják a kiválasztott fát.

A legnagyobb kínálat a vásárcsarnok melletti területen található, ahol minden nap, reggeltől este ötig, hat árus kínálja portékáját, itt egyöntetű a vélemény: egyelőre gyér a forgalom, főleg a nyugdíjasok vásárolnak, ők is jobbára a kisméretű lucfenyőket keresik. A többség kivár, a hétvégén illetve a jövő héten várható a nagyobb kereslet. Kérdésünkre határozottan állították: nem érdemes az utolsó napig kivárni a fenyőfa vásárlással, mert nem adják majd olcsóbban a fákat.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.