Oldal kiválasztása

Dimenzió ugrások

Szerző: | 2013-12-14.

Joan Miró, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Günther Uecker és kortársaik alkotásaiból nyílt kiállítás a Vaszary Galériában. A Művészet és tér című tárlat a világhírű szobrászok és festők absztrakt, nonfiguratív műveit mutatja be, többségük eddig még nem volt látható Magyarországon.

 

– Érzékeny, őszinte, spirituális erejű, a második világháború után az ötvenes-hetvenes években készült absztrakt grafikákat mutat be a kiállítás. Mindegyik kép azt szuggerálja, hogy a láthatón túl is van mondanivaló. Időt kell adni a képeknek és akkor megszabadulunk a látvány csapdájából, megláthatjuk a rejtett tartalmakat – e szavakkal nyitotta meg a Művészet és tér című kiállítást Marghescu Mária, a tárlat kurátora.

A Vaszary Villában rendezett megnyitón Mélyi József művészettörténész hangsúlyozta: a képek a gyerekkor igen erősen szubjektív tér és létélményét idézik meg.
– Ezek a képek dimenzió ugrások, megidézik a mindannyiunk gyerekkorának élményét, amikor a valóságos és az elképzelt világ összemosódik. Számomra különösen Tapies alkotásai jelenítik meg ezt a galaxis méretű határátlépést – fogalmazott a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára.
A megnyitón közreműködött Figula János.

A március végéig látogatható kiállítást több zenei és irodalmi program valamint egyedi tárlatvezetés kíséri a következő hónapokban, és a Hamvas Béla Asztaltársaság rendezte nemzetközi konferenciával zárul majd. Bővebben a kiállításról itt.

{photogallery}2176{/photogallery}

Az Ars et Vita Alapítvány gyűjteményéből származó mintegy száz alkotás között láthatók egyebek mellett Joan Miró hidegtűvel készített grafikái. A Vésnök naplója című grafikákat Miró már idős korában, híres művészként alkotta, rémálmait, szorongásait igyekezett feloldani velük. Itt van a kiállításon Chillida műve, amelyhez maga Heidegger írt tanulmányt, s ami aztán az egész kiállítás rendező elvét is adta, miszerint a tér nem semmi és nem is hiány. Külön teremben kaptak helyet Pierre Alechinsky kínai tusrajzokat idéző munkái illetve a kortárs európai művészet egyik legismertebb alakja, a katalán származású Antoni Tàpies alkotásai.

A tárlaton szereplő művészek: Pierre Alechinsky, János Bér, Eduardo Chillida, Alain Clément, Deim Pál, Etienne Hajdu, Gerhard Hoehme, Alexandre Hollán, Kozo, Andreas Ludwig, Nicola de Maria, Joan Miró, Vieira da Silva, Emil Schumacher, Árpád Szenes, Günther Uecker, Antoni Tàpies, Bram van Velde, Jan Voss.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Szeptember
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004