Villon balladák

A mélyről jött és mélybe bukó, a társadalomból kitaszított, elátkozott és lázadó költő Francois Villon versei elevenednek meg Mácsai Pál és Huzella Péter évek óta sikerrel játszott estjén. Igazi színházi különlegesség, izgalmas, zenés kalandozás Villon szuggesztív világába.

 

Bitófák, halálfélelem, mételyes Párizs, könyörtelen cinizmus, frivol szemlélet, fenkölt trágárság, kajánság, düh, ellentmondást nem tűrő igazságérzet és költészet – íme a rablóvigyorú akasztófavirág Villon, akit csak az utókor szelídített szerethető-dörzsölt csavargóvá. De az 1463-ban eltűntnek nyilvánított, komoly bűnlajstrommal rendelkező Villon akárhogy is élt, a konvenciókat felrúgó, szuggesztív, szenvedélyes költészete máig érvényes.

A Befogad és kitaszít a világ című Mácsai Pál és Huzella Péter esten elhangzó versek és balladák alapja a Kaláka Villon lemeze. Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Mészöly Dezső, József Attila, Orbán Ottó fordításában szólalnak meg a versek, de akadnak olyan sorok is, amelyeket Faludy György csempészett be a középkori költő költeményeibe. Az előadás kétszemélyes zenés színház, amelyben Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja a verseket, hanem énekel és gitározik is. Az est dallamanyaga egyrészt a Kaláka, másrészt régi breton dallamok, illetve saját szerzemények felhasználásával áll össze.

Az évek óta nagy sikerrel játszott előadás igazi színházi különlegesség, izgalmas kalandozás Villon világába.

A Befogad és kitaszít a világ című Mácsai Pál és Huzella Péter Villon estje december 27-én, pénteken 19 órakor lesz az Anna Grand Hotel színháztermében. Jegyár: 2800 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 2200 Ft.
Az előadásra jegyek kaphatók itt, illetve a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.