Oldal kiválasztása

A Balaton Európa vezető turisztikai régiója lehet

Szerző: | 2014-01-09.

Meg kell újítani a Balaton-képet. Az uniformizált szolgáltatások helyett egyediségre van szükség. A Balaton csak a felvidékkel és a Bakonnyal együtt lehet Európa egyik vezető turisztikai régiója.

Vélekedett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az Európai Desztináció Konferencia nyitónapján.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett arra: kialakult egy új, igényes fogyasztói réteg, sokat változtak az elvárások, így a nosztalgia övezte egykori balatoni érzés és vendéglátás ma már kudarcot vallana.

– Az egykori tömeg igényeket kiszolgáló, uniformizált vendéglátásnak vége. Árnyalt, minőségi szolgáltatások kellenek, biztosítani kell a különböző célcsoportok igényeit, az egyediséget kell megmutatni, mindazt, amitől érdekesek lehetünk – vélekedett az ország térségi turisztikai szakemberei részvételével rendezett konferencia megnyitóján Navracsics Tibor.

Kiemelte: a térségi turisztikai egyesületek szerepe nagyon fontos, az ő feladatuk megmutatni a helyi értékeket, specialitásokat, általuk kell megújítani a Balatonról kialakult képet.
– Egységes, de sokszínű képet kell mutatnunk a Balatonról, amely önmagában meggyőződésem szerint nem elég. A térségnek össze kell fognia a Balaton-felvidékkel és a Bakonnyal, így együtt alkothatják Európa egyik vezető turisztikai régióját – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Kontrát Károly államtitkár beszédében hangsúlyozta: a közeljövőben több pénz jut majd a turizmusra is, amire szükség van, hiszen nem csak az a cél, hogy minél többen látogassanak el a térségbe, hanem az is, hogy jöjjenek is vissza.

Bóka István polgármester kiemelte, a városban már 2006-ban, az elsők között alakult meg a helyi turisztikai egyesület, az önkormányzat azóta is támogatja az alulról jövő kezdeményezéseket.

– Valós tartalommal kell megtölteni a kínálatunkat. Az elmúlt években sok értékes turisztikai beruházás valósult meg Füreden, de még mindig úgy gondolom, egy tudati változásra van szükség a szolgáltatást adó vállalkozók és az önkormányzat részéről egyaránt – fogalmazott Bóka István.

A konferencia szakmai része Achill Rumpold, a karintiai turizmus törvény egyik megalkotójának előadásával kezdődött. Elmondása szerint egy válsághelyzet szülte a tartomány új turisztikai törvényét, hiszen az elmúlt években a vendég éjszakák száma jelentősen csökkent a térségben.

– Ráébredtünk, az nem elég, hogy szép, és jó hely a régiónk, tennünk kell valamit azért, hogy a jelentősen megduzzadt turisztikai kínálatban minket válasszanak a vendégek. A politikát elhatároltuk a turizmustól, nem volt egyszerű lépés, sokan szkeptikusak voltak, de meggyőződésünk, hogy ez az igazi út. A stratégiai koncepciót a politikának kell meghatározni, de onnantól kezdve a döntéseket a szakma hozza meg. A helyi vállalkozót kell érdekeltté tenni, mert ott lesz eredmény, ahol maguk a résztvevők önállóan, szabadon dönthetnek arról, hogyan, mire használják fel a forrásokat – mondta Achill Rumpold, aki hozzá tette: ráadásul nagyon gyorsan változik a piac, változnak az igények, ehhez a legjobban maga az érdekelt vállalkozó tud alkalmazkodni.

A konferenciát a Balaton Best Térségi Turisztikai Kft. és a helyi turisztikai egyesület szervezte.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004