Oldal kiválasztása

Renoválják a szívkórházat – Gyógyturisztikai fejlesztés a jövő?

Szerző: | 2014-01-10.

Megújul az Állami Szívkórház százéves épületének homlokzata, ötven év után állítják helyre a Gyógy-térre néző, eklektikus stílusú főépületet és az egykori Esterházy kastélyt. Most úgy tűnik, a közeli jövőben az intézmény történetének egyik legnagyobb beruházása kezdődhet, több milliárdos gyógyturisztikai fejlesztés az ígéret.

A szívkórház amellett, hogy az ország egyik legjelentősebb egészségügyi centruma, a város emblematikus épülete is, veretes históriával.

– A kórház energetikai fejlesztésére 600 millió forintot nyertünk uniós pályázaton. Modernizáltuk az épületet, kicseréltük az összes nyílászárót, korszerűsítettük a fűtés és klímarendszert, napelemeket telepítettünk. Sikerült azonban ebből a forrásból 100 millió forintot átcsoportosítani a főépület valamint a gazdasági épület homlokzatának felújítására. Elkezdődtek a munkálatok, de közel sincs vége a rekonstrukciónak, várhatóan a nyár elejére lesz kész az épület homlokzata. Ötven év után ez az első nagy rekonstrukció az épületen- válaszolta a balatonfured.hu kérdésére dr. Veress Gábor az intézmény főigazgatója.

A homlokzat felújítása a műemlékvédelem felügyelete alatt zajlik, a szívkórház épületei a 100 évvel ezelőtti, eredeti külső megjelenést kapják vissza, amely harmonizál majd a Gyógy-tér jellegével és az ott található többi épülettel.
Megújul a főépület, a gazdasági épületként használt egykori Esterházy kastély, és az Erzsébet udvar déli homlokzata is. Jelenleg a javított alapvakolat látható az épületeken, erre még rákerül egy speciális, hőszigetelő folyékony kerámia vakolat, majd ezután következik a végleges pasztell színezés. Az időjárástól függ, mikorra fejezik be a beruházást, de nyár elejére mindenképp elkészül a homlokzat.

– Az elmúlt években elsősorban a szívkórházban zajló ellátás szakmai színvonalának fejlesztésével voltunk elfoglalva, ami a legfontosabb egy egészségügyi intézményben. Az aktív szívgyógyászat és a rehabilitáció legmodernebb eszközeit, eljárásait használjuk, ennek köszönhetjük az intézmény rangját. Tavaly megtörtént az energetikai fejlesztés, most a külső felújítás, ami már nagyon ráfért az épületre. A közeli jövő pedig a szívkórház történetének egyik legnagyobb fejlesztése lehet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a napokban tájékoztatott arról, hogy a szívkórház bekerült azon négy hazai egészségügyi intézmény közé, ahol a kormány támogatásával jelentős gyógyturisztikai fejlesztések valósulhatnak meg. Ez több milliárdos beruházást jelentene a szívkórháznak, amely révén új funkciót is kapna az intézmény, és ötven év után megújulhatna a belső infrastruktúránk is. A jövőnk tehát a magas szintű szakmai munka megőrzése mellett a gyógyításra épülő egészségturizmus lehet – vélekedett Veress Gábor.

A professzor hangsúlyozta, a gyógyturisztikai beruházás nem befolyásolja az intézmény jelenlegi státuszát, azaz a szívkórházban továbbra is az OEP által finanszírozott kardiológiai, rehabilitációs ellátás zajlik majd, sőt a betegek az épületek belső felújítása után komfortosabb környezetben gyógyulhatnak.

Az Állami Szívkórház jelenleg 3,5 milliárdos költségvetéssel működik. A több mint négyszáz ággyal rendelkező intézményben évente mintegy hétezer beteg tölti rehabilitációját, és évente egy-két ezer betegen végeznek el kisebb-nagyobb szívműtéteket. Ezzel az intézet a hazai szívgyógyászat egyik csúcs-centrumának számít, nem mellesleg a város egyik legnagyobb foglalkoztatója is, hiszen négyszáz dolgozónak ad munkát.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004