Télen is Balaton

A belföldi és a külföldi turisták száma is nőtt. A legfrissebb KSH adatok.

A Balatonnál jelentősen nőtt a téli időszakban is a vendégéjszakák száma. Tavaly novemberben az egy évvel korábbi helyzethez képest a külföldi vendégek száma 10,4 -, míg a belföldi turistáké 15 százalékkal nőtt. A január-november közti időszakot figyelembe véve mintegy 4 százalékos volt a bővülés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal frissen közölt adataiból.

A balatoni régióban kimagaslóan nagy volt a vendégéjszakák növekedése, hiszen az országos adatok szerint tavaly novemberben a külföldiek 4,9, a belföldiek vendégéjszakái pedig 9,5 százalékkal emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek szobakihasználtsága a Balatonnál átlagosan 47 százalékos volt, ami szintén jobb az előző évi adatoknál. A bruttó árbevételük elérte a 22 milliárd forintot, ami 12 százalékkal haladja meg a 2012-es eredményt. A bevétel felét a szállásdíj teszi ki, a vendéglátásból pedig 5,3 milliárd folyt be, közel fél milliárddal több, mint 2012. novemberben.

A vizsgált január-november időszakban kimagasló volt az ötcsillagos szállodák kihasználtsága (65 %), de hasonlóan közkedveltek voltak a gyógyszállodák is. A Széchenyi Pihenőkártya felhasználása is nőtt, tavaly novemberben a belföldi turisták 980 millió forint értékben fizettek a szálláshelyeken a kártyával – áll a KSH jelentésében.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.