Oldal kiválasztása

Átszabva – Balatonfüredi Yacht Club

Szerző: | 2014-01-17.

Májusban átadják a Balatonfüredi Yacht Club új hangárját ezzel befejeződik a BYC teljes infrastrukturális felújítása. Az ország legeredményesebb vitorlás klubja 660 millióból újult meg.

Az elmúlt nyolc évben, több lépcsőben fejlesztették a sport egyesületet, amely idén két Európa-bajnokságot is rendez.

– A jelenlegi ingatlanunkon ezzel befejeződik a fejlesztés, egy komplex, az egyesületnek teljes megújulást hozó beruházás zárul le. Az új hangár megépítésével, a környezetünk rendezésével végre a BYC harmonikusan illeszkedik majd a város Balaton-parti fejlesztéseihez. A sport tevékenység mellett több feladatot látunk el. Gyerekeket oktatunk, vitorlás versenyeket rendezünk, különböző programok lebonyolításában vállalunk kisebb-nagyobb szerepet. A fejlesztéssel mindegyik funkciót el tudjuk látni, megfelelő, modern környezetet tudunk biztosítani – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója.

A jelenleg is zajló beruházást tavaly ősszel kezdték el. Lebontották a part menti régi hangárt, helyére a klubházhoz illeszkedő új hangárt építenek. Az 1100 négyzetméteres, kétszintes hangárban tároló helyiségek, vizesblokkok, öltözők, klubszoba, kikötő-mesteri helyiség, és elektronikus táblákkal felszerelt négy oktató terem kap helyet, de külön nyári vizesblokk is épül. Büfé is üzemel majd a Balatonra néző fa terasszal ellátott épületben, ennek bérletét meghívásos pályázaton lehet majd elnyerni. Az a cél, hogy füredi vállalkozó üzemeltesse a vendéglátóhelyet.

– Lesz egy négyszáz férőhelyes fedett terünk is, ahol végre nagyobb rendezvényeket is lebonyolíthatunk. Rendezzük az ingatlan Balaton-parti részét, egy impozáns tér és épület együttes várja majd a vendégeket. Praktikus és esztétikus lesz a BYC telephelye. Úgy tervezzük, hogy a Vitorlabontó ünnepségen adjuk át a teljes beruházást – jegyezte meg Böröcz István.

Többször, több fórumon is elhangzott, hogy a BYC fejlesztése stratégiai kérdés a városban, a tradíciók, a klub értékei és a turisztikai vonzereje miatt egyaránt. A jelenleg is zajló fejlesztés összesen 270 millió forintba kerül, ehhez 156 milliós uniós támogatást kapott az egyesület, és 50 millió forint támogatást az önkormányzattól.

Az egyesület idén 10 vitorlás versenyt bonyolít le, köztük két nemzetközit, a Laser Európa-kupát illetve a Melges 24 Európa-bajnokságot. Ezeken kívül közel negyven rendezvényben működik közre, segítenek a Kékszalag, a Magyar Úszás Napja, a Balatonman, a Strand vízilabda, és az Öbölátúszás szervezésében, lebonyolításában, és folytatják a tavaly elkezdett vízi koncertek szervezését is.

A Balatonfüredi Yacht Club fejlesztésének első szakasza még 2004-ben indult. Akkor alakították ki a 86 férőhelyes külső kikötőt. Rá három évre a sétány rehabilitációjának részeként megújult a klubház utcafronti épülete.
2012-ben teljesen felújították az egyesület belső kikötőjét, ami a Balaton legrégebbi kikötője is egyben, hiszen az 1867-ben történt egyesület alapítás után azonnal nekiláttak megépítésének. A felújítás során kikotorták a medret, bővült a kikötő és elkészült az új stég. Megépítették a déli hullámvédő mólót, a nyugati partfalat. Megújult a műemlék jellegű sólya és sólyatér, és korszerűsítették az 1919-ben épült árbocdarut is valamint megtörtént az akadálymentesítés.
A most is zajló végső beruházással együtt 660 millió forintba került a BYC felújítása.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart