Oldal kiválasztása

Vince-nap – Jön a Karton Hungarikum

Szerző: | 2014-01-26.

Erőteljesebb marketing, az ágazat önállósítása, több pénz és hosszú távú stratégia, ez a hazai borászat élénkítésének receptje. Jönnek az imázs- borok Karton Hungarikum névvel.

De elsősorban a borászok közötti ellentéteket kell megszüntetni – mindez az idei Vince-napi ünnepségen hangzott el.

– Történtek változások az elmúlt években, a hegyközségi rendszer megújítása fontos lépés volt, a cél azonban az, hogy a hegyközségek szakmaközi szervezetekké váljanak. Szabadságot kell adni a borászoknak, önállóan dönthessenek az ágazat pályázatairól, szervezzenek maguknak piacot, jelöljék ki a fejlődés, terjeszkedés irányát, ez persze felelősséggel is jár. Mennyiségben nem bírjuk tartani az európai versenyt, ezért csak a minőségi borok értékesítésében van esélyünk. Magyarországról egyelőre csak a villányi és a tokaji édes borokat ismerik Európában, húzóneveink egyáltalán nincsenek, a borkínálatunk árnyalatait nem ismerik, a marketingünk pedig gyenge lábakon áll. A borászok között sok az irigység, féltékenység, a széthúzás, ezen mindenképp változtatni kell – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Kiss Eliza miniszteri biztos.

A Vidékfejlesztési Minisztérium biztosa elmondta: folytatják a hazai borok ismertségét, minőség alapú válogatását segítő Borkiválóságok sorozatot. A fehérborokat tartalmazó kötet után, idén márciusban megjelenik a szakmai zsűri válogatta vörös borokat és rozékat bemutató könyv is. A kötetbe a beérkező 500 tételből végül 222 darab bor került. A Balaton régióból harminc vörösbort és nyolc rozét válogattak be a kiválóságok közé, hat kapott négy csillagos, huszonkilenc pedig három csillagos minősítést.

– Kiírtunk egy pályázatot, keressük az ország hat legjobb borát. A kiválasztott imázs borok a Művészeti Egyetemen készült, egyedi kivitelű, hatos kartonba kerülnek majd, egyedi címkékkel ellátva. Karton Hungarikum ez lesz a neve. Ezek a borok körbejárják majd a világot, New York, Peking, London, Tokió, Belgrád és Brüsszel borbemutatóin szerepelnek majd – mondta Kiss Eliza.

A pályázatra bárki nevezhet, akinek 25 ezer liter alatti mennyiségű bora van. Az sem gond, ha nincs palackozva, a minisztérium átvállalja a palackozást. A hat nyertes borásztól ezer palackkal vásárolnak meg a kiválasztott borából, amelyeket a külföldi bemutatók mellett a hazai nagy nyári fesztiválokon is forgalmaznak majd.

Az Anna Grand Hotelben rendezett Vincze-napi ünnepségen Bóka István polgármester kiemelte: fontos lenne, hogy a jövőben a jeles szakmai rendezvénynek valamilyen turisztikai jelentőséget tudnának adni. A polgármester megemlékezett a közelmúltban elhunyt Müller Istvánról, akit nemcsak a füredi, de az egész hazai borászat egyik markáns alakjának nevezett.
A számos borászati rendezvényt kitaláló és szervező Müller István alakját, tevékenységének fontosságát barátja, Varga Zoltán a Balatonfüred – Csopaki Borvidék elnöke, a Balatoni Borrégió soros elnöke is megidézte.

A rendezvényen ezúttal is több szakmai előadás hangzott el, műsort a Balatonfüred Néptánc Együttes adott.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004