Enyhülés – Zavartalan a közlekedés

Hétfőn csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, csapadék már nem várható. Délután 0 és +7°C között alakul a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a hét közepéig nem kell számítani újabb csapadékra. Zavartalan a városban a közlekedés. A Balatonon nincs korcsolyázásra alkalmas jég.

 

Kedden is nyugaton lesz több felhő az égen, míg a Dunától keletre napos és tartósabban ködös tájakkal egyaránt találkozhatunk. Helyenként élénk, esetleg erős lesz a délkeleti szél, -1 és +6°C között alakul a hőmérséklet. Szerdán sem kell csapadékra számítani. Több helyen élénk, északnyugaton erős lesz a délkeleti szél. 0 és +6°C között alakul a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken viszont már sok lesz fölöttünk a felhő, több helyen kialakulhat majd kisebb eső, csütörtökön kezdetben ónos eső, havas eső is. Pénteken több helyen megerősödhet a déli szél, enyhül az idő, délnyugaton akár már 10 fok fölötti maximumokat is mérhetünk

Korábbi hírünk

– Folyamatosan kint vagyunk az utakon, az összes gépünk dolgozik. Homok, fűrészpor, murva keverékével szórjuk az utakat. Az a probléma, hogy amíg esik az ónos eső, hiába szórunk, egy óra alatt, főleg ahol gyér a közlekedés, az is ráfagy az úttestre. A fő közlekedési útvonalak jól járhatók a városban, néhány mellékútvonal azonban, ahol kicsi a forgalom jeges. Sok ingatlan előtt viszont nem takarítanak, a járdák sok helyen csúszósak, jegesek – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója.

Narancssárga, azaz másodfokú riasztást adott ki a meteorológia az összes dunántúli megyére, valamint Budapestre. Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében még a következő órákban is jelentős mennyiségű ónos eső hullhat.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap még a Dunántúlon további, változó intenzitású ónos eső várható, többfelé erős jegesedéssel. Az ónos esőt az északi tájakon néhol havazás, fagyott eső válthatja fel. Az ország középső részén a délelőtti órákig várhatóan megszűnik a csapadék, majd ezután a Dunántúlon is csökken a csapadék intenzitása. Legtovább a nyugati megyékben várható tartósabb ónos eső.

Továbbra is fagyok vannak, így az ónos eső ráfagy az utakra, ezért rendkívül síkosak, csúszósak lehetnek az utak.

Nem lehet korcsolyázni a Balatonon
A part közelében, a sekélyebb vizek felett, kisebb öblökben elkezdődött ugyan a jegesedés a Balatonon, de csak 2-3 centiméter vastag a jég, nincs a vízen összefüggő jégréteg, ráadásul az élénk szél több helyen össze is töri. Erről Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője számolt be az MTI-nek csütörtökön.
A szakember elmondta, a szokatlanul enyhe január miatt nem tudott még eléggé lehűlni a Balaton vize, hiába voltak fagyos napok. A Balatonnál a következő napokban várható átmenti enyhülés után jövő hét közepétől ismét hidegebbre fordul az idő, kedvezve az újabb jegesedésnek, de az egyelőre nem tudható, lesz-e sportolásra alkalmas jég a tavon – tette hozzá.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.