Oldal kiválasztása

Horvátok Füreden

Szerző: | 2014-02-08.

Horvát és magyar történészek látogatása a reformkori városrészben.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, a Horvát Történettudományi Intézet, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Történettudományi Intézete, a Fővárosi Horvát Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Horvát Kisebbségi Önkormányzata által rendezett A magyar–horvát együttélés fordulópontjai: intézmények, társadalom, gazdaság, kultúra című történész konferenciára résztvevői látogattak a hétvégén Balatonfüredre. A balatoni kirándulás keretében megnézték a reformkori városrészt, megismerkedtek annak történetével és megnézték a Vaszary Villa kiállításait.

A február 6-án és 7-én rendezett konferenciának a két nemzeti történetírás közötti párbeszéd élénkítése, a 2002. évi, Könyves Kálmán horvát királlyá koronázásának 900. évfordulóján megrendezett nagyszabású horvát–magyar történész konferencia óta eltelt 12 év tudományos eredményeinek bemutatása illetve a magyar és a horvát történészek közötti szakmai kapcsolat megerősítése volt az elsődleges célja.
A szekciók magukban foglalták az első világháború és a magyar–horvát államközösség felbomlása, a báni méltóság, a horvát és magyar nemzeti ébredés és a katolikus egyház, az 1948–1849. évi magyar–horvát viszony, a gazdasági fordulópontok, a határzónák, a dualizmus intézményei, a magyar–horvát kulturális érintkezések legfontosabb kérdéseit.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004