Oldal kiválasztása

Terjeszkedik a közalapítvány – Újabb könyvek

Szerző: | 2014-02-11.

Idén öt kötet és a Tempevölgy folyóirat négy számának kiadását tervezi a Balatonfüred Városért Közalapítvány. Országosan terjesztenék a kiadványokat, van, amit újra nyomtatnának.

Az alapítvány ebben az ében 8,6 millió forintból gazdálkodhat, ez az önkormányzati támogatás mellett, magánszemélyek, cégek felajánlásaiból illetve pályázati forrásokból tevődik össze. A legfontosabb feladat továbbra is a helyi értékeket, a helytörténeti ismereteket feltáró és bemutató könyvsorozat folytatása, de városi egyesületeket is támogatnak, idén például a törökországi Nilüferi Sport Fesztiválon fellépő Balatonfüred Néptánc Együttest.

– Öt könyv kiadását tervezzük az idén. Már nyomdában van, a város 2009-13 közötti kitüntetettjeiről szóló kötet valamint hamarosan megjelenik a díszpolgárokat bemutató sorozatunk újabb darabja, amely Kutas Árpádnak állít emléket. Folytatjuk a helytörténeti kiadványainkat is, Lichtneckert András történész ezúttal Pap Gábor református püspök, arácsi lelkész életpályáját foglalja össze valamint összegzi egyebek mellett a bécsi forradalomról, a füredi színházról, a Balaton-felvidékről szóló írásait, amelyek értékesek a magyar történelem szempontjából is – fogalmazott a balatonfured.hu kérdésére Molnár Judit, az alapítvány elnöke.

Az alapítvány eltökélt szándéka, hogy a nagyobb érdeklődésre számot tartó kiadványaiknak országos nyilvánosságot biztosítsanak. A Tempevölgy folyóirat már be is mutatkozott Budapesten illetve Veszprémben, néhány népszerű, megjelent kötetet, mint például A balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő története című könyvet pedig igyekeznek az országos terjesztésbe beilleszteni, már felvették a kapcsolatot a megyei könyvtárakkal és több könyvterjesztővel.

– Van több olyan kiadványunk, amelyek igen népszerűek, de már hozzáférhetetlenek. Az egykori füredi képeslapokból szerkesztett tetszetős könyvnek vagy a város nevezetes épületeit illetve emlékjeleit bemutató köteteknek nagy sikere volt, most is van irántuk érdeklődés. Terveink szerint ezeket a kiadványokat kiegészítve, újraszerkesztve ismét kiadnánk. A könyvek idegenforgalmi reprezentációs célokra is kiválóan alkalmasak. Persze az ehhez szükséges anyagi forrásokat elő kell teremtenünk, pályázunk is ennek érdekében.
Szűkösek a lehetőségeink, ezért minden támogatást szívesen fogadunk illetve várjuk az adó egy százalékából származó felajánlásokat is. Célunk változatlan, a helytörténet színvonalas feldolgozása és bemutatása illetve a városi sport, kultúra és oktatás támogatása – válaszolta kérdésünkre az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az 1996 óta működő közalapítvány eddigi tevékenysége során egyebek mellett kiadta a város monográfiáját, amelyet minden füredi családhoz ingyen eljuttattak. Felújíttatta a szívkórház parkjában álló egykori zenepavilont, közreműködött a Tagore sétányon álló Deák Ferenc emlékmű létrehozásában, a 71-es főút körforgalmába pedig egy 1820-ban készült szőlőprést helyezett el.
A közalapítvány alapvető feladatának tartja a város elmúlt évszázadai történetének feldolgozását, melynek során az elmúlt tíz évben több mint hatvan kötetben mutatta be Balatonfüred múltjának egy-egy szeletét, ez a sorozat tavaly négy újabb könyvvel gazdagodott. A megjelent kötetek itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Dés László koncert

2024-08-10. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Dés László és négy színész koncertje.

Neoton koncert

2024-08-09. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Nagykoncert.

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

Hírek, Agora

Hírek

Értékek-nek

2024.07.28.

Egyetértek. Most néztem meg a báli képeket és idén is rengeteg, értelemtől csillogó szempárt, tekintetet láttam. Ha innen nézem, végül…

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

locsolás

2024.07.26.

Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart