Jókairól másképpen – Újít a Tempevölgy

Az öt évvel ezelőtt alapított, eddig húsz lapszámot megélt Tempevölgy folyóirat szerkesztői tartottak irodalmi estet, amelyen bemutatták a Jókai Mórról kiadott új tanulmánykötetet is.

– Jókai korának egyik legkorszerűbb irodalmára volt, bátran használta a korabeli médiumokat. Felismerte, hogy a napi sajtóban való megjelenés előnyére válhat az irodalomnak, egymást követő epizódokat közölt, ezzel sokat tett a regény illetve az olvasás népszerűsítéséért. A mai televíziós sorozatok tőle tanulták, hol és hogyan kell abbahagyni egy történet mesélését úgy, hogy másnap is kíváncsiak legyünk a folytatásra. A tanulmány kötetnek az a célja, hogy megmutassa, nem egy poros szerzőről van szó – fogalmazott a Vaszary Villában rendezett esten Hansági Ágnes, a kötet egyik szerkesztője.

A 2012. májusában Füreden rendezett Jókai-konferencia anyagából összeállított Jókai és Jókai című kötet társszerkesztője Hermann Zoltán hangsúlyozta: Jókai sokféle olvasónak tudott írni, számos rétege van a mondatainak. Játékosság, költői tudás és egyfajta távolságtartó irónia jellemzi könyveit.
A kötetről részletek itt.

Az esten Praznovszky Mihály a Tempevölgy főszerkesztője idézte fel a periodika elmúlt öt évét. Elmondta: nem füredi lapot szerettek volna készíteni, hanem egy Balatonfüreden megjelenő, az irodalmi életbe illeszkedő folyóiratot, amely építve a táj hagyományaira, a kortárs irodalmat is bemutatja.
– Szeretnénk még több fiatalt a lap mellé állítani, ezért nyitunk az egyetemek felé, az elkövetkező hónapokban több meglepetéssel is készülünk. Fontos feladat továbbá a folyóirat országos terjesztésének megoldása is – vélekedett Praznovszky Mihály, aki ígérte: március elején új számmal jelentkezik a folyóirat.

A rendezvényen Tóbiás Krisztián szerkesztő beszélgetett a Tempevölgyben már többször publikáló Lanczkor Gábor költővel. A Balatonhenyén élő, maga alapította zenekarban is gitározó költő műveiből olvasott fel.
Az esten Hegedüs Csaba, a Dohnányi Ernő zeneművészeti szakközépiskola növendéke játszott bendzsón.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.