Pethő szobor a sétányon

Szoboravatás és felsővárosi parkolási problémák. Testületi döntések.

A Tagore sétányon, a Füredi Tavaszi Fesztivál keretében avatják fel Pethő Sándor, a Magyar Nemzet alapító főszerkesztőjének szobrát. A város keresi a felső városrész parkolási gondjaira a megoldást. Testületi döntések.

A Tagore sétányon, a Huszka Jenő szobor jelenlegi helyének közvetlen környezetében, az Ökoturisztikai Látogatóközponttal szemben állítják fel Pethő Sándor egész alakos szobrát.
A Majoros István szobrászművész készítette alkotást a Füredi Tavaszi Fesztivál keretében – március 16-án ünnepélyes keretek között avatják fel.
Huszka Jenő szobra egy későbbi időpontban szintén a Tagore sétányon a portrészobrok között kap majd helyet – döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete.

Az ülésen Takács Miklós szocialista képviselő nehezményezte, hogy a szobrot a városhoz erősen kötődő Huszka Jenő mellszobrának a helyére tervezték, véleménye szerint az új szobornak máshol kellett volna helyet találni és nem azon a sétányon, ahol többek között Széchenyi és Deák szobra áll. – Jó lett volna kikérni a helytörténeti egyesület véleményét az ügyben – tette hozzá Takács Miklós.

Bóka István polgármester elmondta: a város tervezi a Tagore sétány teljes rehabilitációját, amelynek során egyebek mellett a szobrok elhelyezését is újragondolják. Hozzá tette, véleménye szerint ebben az esetben nem a szobor helyével van igazán gond, hanem az eltérő szellemiségből származik a nézetkülönbség.

A szobor felállítását már évekkel ezelőtt megszavazta a képviselő testület, most csak a helyéről döntöttek. A testület végül a szocialista képviselők ellenszavazatával, a szobor Tagore sétányon történő felállítása mellett döntött.

Az 1885-ben született Pethő Sándor korának egyik meghatározó publicistája volt. Középiskolai tanárként dolgozott, majd újságíróként publikált, megalapította és szerkesztette az akkori demokratikus, függetlenségi irányzatú Magyar Nemzetet. Az ország jobbratolódása, a németek, a nyilasok nyomása az antifasiszta Pethőt hamarosan lesodorta az újságírói pályáról. 1940 nyarán, Füreden kezeltette magát, és itt lelte halálát. „1940. augusztus 25-én látogatóba érkezett barátait a vasútállomásról taxin szállította szállására. Egy útkereszteződésnél gr. Nemes Vince Alfa Romeo kocsijával, 80–100 km/h sebességgel belefutott a lassan kocogó öreg taxiba. Az ütközés következtében Pethő Sándor a helyszínen meghalt.”

A testületi ülésen szó volt a város parkolási rendszeréről is. Tavaly a szezonális üzemelésű fizetőterületek nem bővültek, a parkolási díjak nem változtak. Idén kettő új jegy automatát szerelnek fel, a Vásárcsarnok mellett új parkolóhelyet alakítanak ki, a Séta utcában rendezik a parkoló környékét és előkészítik a Kisfaludy strandi garázs tanulmánytervét.
Az alsóvárosi szezonos parkolási rendszer április 15. – október 15. között működik majd.
Az ülésen elhangzott, hogy minél előbb megoldást kell találni a felső városrész, főként a posta és környékének parkolási gondjaira. Abban teljes az egyetértés, hogy növelni kell a parkolók számát, az még kérdéses, hogy ez hol valósul majd meg.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.