Oldal kiválasztása

Pethő szobor a sétányon

Szerző: | 2014-03-03.

Szoboravatás és felsővárosi parkolási problémák. Testületi döntések.

A Tagore sétányon, a Füredi Tavaszi Fesztivál keretében avatják fel Pethő Sándor, a Magyar Nemzet alapító főszerkesztőjének szobrát. A város keresi a felső városrész parkolási gondjaira a megoldást. Testületi döntések.

A Tagore sétányon, a Huszka Jenő szobor jelenlegi helyének közvetlen környezetében, az Ökoturisztikai Látogatóközponttal szemben állítják fel Pethő Sándor egész alakos szobrát.
A Majoros István szobrászművész készítette alkotást a Füredi Tavaszi Fesztivál keretében – március 16-án ünnepélyes keretek között avatják fel.
Huszka Jenő szobra egy későbbi időpontban szintén a Tagore sétányon a portrészobrok között kap majd helyet – döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete.

Az ülésen Takács Miklós szocialista képviselő nehezményezte, hogy a szobrot a városhoz erősen kötődő Huszka Jenő mellszobrának a helyére tervezték, véleménye szerint az új szobornak máshol kellett volna helyet találni és nem azon a sétányon, ahol többek között Széchenyi és Deák szobra áll. – Jó lett volna kikérni a helytörténeti egyesület véleményét az ügyben – tette hozzá Takács Miklós.

Bóka István polgármester elmondta: a város tervezi a Tagore sétány teljes rehabilitációját, amelynek során egyebek mellett a szobrok elhelyezését is újragondolják. Hozzá tette, véleménye szerint ebben az esetben nem a szobor helyével van igazán gond, hanem az eltérő szellemiségből származik a nézetkülönbség.

A szobor felállítását már évekkel ezelőtt megszavazta a képviselő testület, most csak a helyéről döntöttek. A testület végül a szocialista képviselők ellenszavazatával, a szobor Tagore sétányon történő felállítása mellett döntött.

Az 1885-ben született Pethő Sándor korának egyik meghatározó publicistája volt. Középiskolai tanárként dolgozott, majd újságíróként publikált, megalapította és szerkesztette az akkori demokratikus, függetlenségi irányzatú Magyar Nemzetet. Az ország jobbratolódása, a németek, a nyilasok nyomása az antifasiszta Pethőt hamarosan lesodorta az újságírói pályáról. 1940 nyarán, Füreden kezeltette magát, és itt lelte halálát. „1940. augusztus 25-én látogatóba érkezett barátait a vasútállomásról taxin szállította szállására. Egy útkereszteződésnél gr. Nemes Vince Alfa Romeo kocsijával, 80–100 km/h sebességgel belefutott a lassan kocogó öreg taxiba. Az ütközés következtében Pethő Sándor a helyszínen meghalt.”

A testületi ülésen szó volt a város parkolási rendszeréről is. Tavaly a szezonális üzemelésű fizetőterületek nem bővültek, a parkolási díjak nem változtak. Idén kettő új jegy automatát szerelnek fel, a Vásárcsarnok mellett új parkolóhelyet alakítanak ki, a Séta utcában rendezik a parkoló környékét és előkészítik a Kisfaludy strandi garázs tanulmánytervét.
Az alsóvárosi szezonos parkolási rendszer április 15. – október 15. között működik majd.
Az ülésen elhangzott, hogy minél előbb megoldást kell találni a felső városrész, főként a posta és környékének parkolási gondjaira. Abban teljes az egyetértés, hogy növelni kell a parkolók számát, az még kérdéses, hogy ez hol valósul majd meg.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004