Oldal kiválasztása

Arc-tájakon – Silvio Monti tárlata

Szerző: | 2014-03-15.

Monumentális, szuggesztív fejek, nyílt vagy éppen fürkésző tekintetek, sajátos szöveg-kép labirintus. Ősi erőket idéző szobrok illetve lenyomatok, lehengerlő látvány és játékos emlékezet. Silvio Monti kortárs olasz képzőművész kiállítása a Vaszary Galériában.

 

– Nem lehet eldönteni, hogy Monti festő vagy szobrász, műveit erőteljesség és éber játékosság, egyfajta szobrászi ihletettség jellemzi. Alkotásai tükörként szolgálnak nekünk – jellemezte a művészt Szőcs Géza költő, aki betegsége miatt nem vehetett részt a megnyitón, így levélben köszöntötte Silvio Montit.

A Vaszary Galériában kiállított művek reflektálnak, párbeszédet folytatnak a magyar és az olasz múlt egyik legizgalmasabb fejezetével: a 19. századi közös szabadságtörekvésekkel. A tárlaton Silvio Monti festményei és szobrai, papírmaséi mellett nagyméretű térplasztikái is láthatók, amelyek a 19. századi forradalmi mozgalmak szövegemlékeit illetve főszereplőinek portréit (Giuseppe Mazzinitól és Goffredo Mamelitől Kossuth Lajosig és a vérrel befröcskölt Petőfi Sándorig) jelenítik meg. A korban jelszavakká váló felhívások, emblematikus üzenetek, egyfelől mint a múlt egyszerű, szubjektív olvasata jelennek meg, másfelől azonban lehetőséget adnak az újraértelmezésükre is. A szövegeket és a képeket hordozó panelek sajátos labirintusba rendeződnek. A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása után először látható vidéki galériában.

Fotógaléria a tárlatról. Katt a kis képre.

{photogallery}2334{/photogallery}

– A véletleneknek, az egybeeséseknek nagy jelentősége van mindannyiunk életében. Ez a kiállítás is több ilyen találkozás eredménye, kezdve a Pál utcai fiúk című könyvvel, amely évtizedekkel ezelőtt nagy hatást tett rám, és az első találkozásom volt a magyar kultúrával. A kiállításom egy történelmi emlékezés, kerültem a didaktikus ábrázolásokat, csupán az emlékek fontosságát igyekeztem szemléltetni. A kreativitás mindannyiunkban benne él, művészként abban bízom, hogy mindannyiunkat túl él, a kreativitás örök – mondta a kiállítás megnyitóján Silvio Monti, aki művei mellett temperamentumával is megnyerte a magyar közönséget.

Silvio Monti Borgomaneroban született 1938-ban. Korunk egyik külföldön is elismert, neves, olasz kortárs képzőművésze. Olasz, lengyel és osztrák mesterektől tanult, majd 1963-ban indult önálló művészi pályája. Első önálló kiállítását 1962-ben rendezte Londonban, melyet Párizs, Brüsszel, Dublin, Róma, Milánó, Siena, Ravenna, Genf, Bologna követett. Számos munkája található az Egyesült Államok gyűjteményeiben. Nevezetes fejezete munkásságának találkozása a híres komponistával, Angelo Branduardival, akinek népzenei és „régi zenei” ihletésű lemezeit illusztrálta, koncertjein szerepelt képeivel.

Az Emlékezet és látvány című kiállítása május 11-ig látogatható.

A kiállítás megnyitója előtt fáklyás felvonulást rendeztek a reformkori városrészben. A Füredi Tavaszi Fesztivál programjai folytatódnak. Részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004