Oldal kiválasztása

Nyílt nap a Lóczy barlangban

Szerző: | 2014-03-17.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az önkormányzattal közösen újra nyílt napot hirdet a felújított Lóczy-barlangban. Füredieknek ingyenes látogatás, könnyed ismeretterjesztő előadások.

 

A helyi lakosok – lakcímkártya ellenében- a március 22-én, szombaton tartandó nyílt napon ingyenesen látogathatják a nemzetközi hírű földrajztudósról elnevezett barlangot. A barlang bejáratánál 10-14 óra között a gyerekeket és felnőtteket egyaránt színes programok várják.
Sárdy Julianna,
a nemzeti park geotúra vezetője a legkisebbeket a barlangokról, karsztos területek élővilágáról szóló geomesével és játékos foglalkozással várja, akik képek és kirakók segítségével idézhetik meg a térség földtani múltjának legizgalmasabb fejezeteit. A felnőttek interaktív foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg a Bakony–Balaton Geopark változatos kőzeteivel. A kőzetcseppentés és kőzetkarcolás alkalmat ad arra, hogy közvetlenül fedezzék fel azok jellegzetes tulajdonságait.

A nem Balatonfüreden élők a barlangot belépőjegy váltásával látogathatják, a felszíni foglalkozások azonban számukra is ingyenesek.

A nem rég felújított, védett Lóczy-barlangban időről-időre nyílt napokat rendeznek, hogy így népszerűsítsék a térség egyik jelentős földtani értékét illetve a geoparkot. A nemzeti park a térségben lévő iskolákkal is minél szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani, az a cél, hogy a jövőben az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapjon a természet ismerete.

A Bakony-Balaton Geopark több mint 3200 km2-es területén számos olyan földtani, felszínalaktani érték található, amelynek tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke egyaránt kiemelkedő. A geopark területéhez tartozik a Balaton-felvidék, a Bakony, a Somló tájvédelmi körzet, illetve Fonyód térsége. Füreden az 1894-ben feltárt Lóczy-barlang mellett, a savanyú víz források, a Koloska völgy sziklái és a Tamás-hegyi Aranyember tanösvény a park kiemelt értékei.
Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network), amelynek 29 országból kereken száz tagja van, köztük a Bakony-Balaton Geoparkkal, amely tavaly csatlakozhatott a programhoz.

A képek a legutóbbi nyílt napon készültek, amikor kétszázötven diák és tanáraik látogathattak el ingyen a barlangba.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004