Oldal kiválasztása

Jókai mint borlovag

Szerző: | 2014-03-25.

Posztumusz borlovaggá avatták a szőlőhöz és borhoz egyaránt értő Jókai Mórt a Balatonvin Borrend jubileumi ünnepségén. Az író büszke volt vörös-borára, villája kertjébe is szőlőt ültetett.

A baráti társaság alapította Borlovagrend mára az ország legnagyobb tagságú ilyen egyesülete.

A Fehér templomban tartott rendezvényen rendhagyó módon borlovaggá avatták Jókai Mórt, nem kis örömére a másik két avatottnak, Kun Sándor Csaba szőlész-borásznak és a felsőörsi Lajos Mihály Milkónak, akik így a borrend nagykönyvében egy lapra kerültek a szőlőhöz nagyon is értő írófejedelemmel.
Jókainak egyébként megjelölt padja is van a református templomban, 1870 és 1886 között, füredi tartózkodása alatt rendszeresen megfordult itt. A szőlő- és kertművelési ismereteiről pedig Kertészet gazdászati jegyzetek című füzetkéjében tesz tanúbizonyságot. Jókai, aki vörösborára volt büszke, Füreden a villa mögött csak csemegeszőlőt ültetett, de svábhegyi birtokán már nagy szüreteket tartott – hívta fel a figyelmet az író ilyen fajta tehetségére Praznovszky Mihály irodalomtörténész.

A rendezvényen a Füred tévé stábja felvételt készített. Videó itt.

1984 márciusában egy baráti társaság, alig nyolcan alapították meg a Balatonvin Borlovagrendet. Mára az ország legnagyobb tagságú ilyen egyesülete, amelynek több mint ezer nagykövete, azaz pártaló tagja is van. A szőlészettel, borászattal foglalkozók mellett a tagok között művészek, politikusok, közéleti emberek is vannak, akik hírét viszik a táj kitűnő borainak.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004