Oldal kiválasztása

A felső városközpontot a fürdőtelepi városrésszel összekötő kerékpárút építése

Átadták az óvárost a Balaton-parttal összekötő, 220 millió forintból épített új kerékpárutat. A városközpontból induló 2,5 kilométeres út a parton csatlakozik a balatoni bringakörúthoz. A beruházás részeként rehabilitálták a Kéki-patak környékét is.

 

A KDOP-4.2.2-11-2011-0009 számú Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése elnevezésű projekttel hiánypótló beruházás valósult meg Balatonfüreden. Egy új kerékpárúttal bővült a település, amely összeköti az Óvárost a Balaton-parttal. Segítségével a település három súlypontjának: a városközpontnak, az ipari területnek és a Balaton-partnak a kerékpáros kapcsolata jött létre, ösztönözve a városban a kerékpárra való áttérését, a munkahelyek, valamint közszolgáltatások könnyebb elérhetőségét, a meglévő kerékpáros infrastruktúra jelentős bővítését. Az új kerékpárút a Kéki-patak vonalát követi, amely észak-déli irányban szeli ketté a várost, elhelyezkedése és iránya ideális egy olyan közlekedési folyosó kialakítására, melynek nem csak a funkciója, de szép környezete is a lakosságot szolgálja.


Az új kerékpárút, egyben elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, a település központjában, a Piros templom mellett a Völgy utcában kezdődik. A Kéki-patak mentén a kerékpárút ezután keresztezi a Noszlopy utcát, majd a Köztársaság utcát, így a sűrűn lakott lakótelepet is. A Fürdő és Horváth Mihály utcákban folytatódik tovább, ezután éri el a Balaton-partot, itt csatlakozik a meglévő és turisztikailag fontos Balatoni Bringakörúthoz azzal párhuzamosan haladva. A 71-es főút déli oldalán jelenleg közös gyalogos- és kerékpárút üzemel, mely jelentős forgalommal bír.

A projekt költsége 202 467 252 Ft, melyhez 85 százalékos támogatást, azaz 172 097 481 Ft-ot nyert el Balatonfüred Város Önkormányzata. Az új kerékpárúttal kényelmesen elérhetővé váltak a város Balaton-parti részén található munkahelyek, melyek a település szempontjából igen jelentős súllyal bírnak.
Másik fontos előny, hogy a lakótelep irányából biztonságosan és gyorsan elérhetőek a városközpontban lévő intézmények, iskolák, a piac és a polgármesteri és kormányhivatal épülete is. A projekt segítségével tehermentesíthetőek az Óvárost és a Balaton-partot összekötő főbb útvonalak, így az Ady Endre utca és a Fürdő utca is. Ezen utcák a kerékpározás szempontjából nem előnyösek, hiszen itt csak járda van és nagy az autós forgalom. A Kéki-patak mentén ugyanakkor a kerékpárforgalom biztonságos, a távolságok és eljutási idő szempontjából is kedvező útvonalon haladhat. A kerékpárút kialakításával a Köztársaság úti lakótelepen keresztül egyszerűen elérhető lett az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás is.

A kétirányú közlekedésre is alkalmas kerékpárút a Kéki-patak mellett 2-2,75 méter, míg a 71-es főút déli oldalán 2,7 méter széles. A kerékpárút kényelmes, gyors közlekedést biztosít és emellett a patak környékének rehabilitációjával kellemes környezetet garantál az itt élőknek és az idelátogató turistáknak is.

– Örömteli, hogy ezzel az úttal sikerült összekötni a felső városrészt a bringakörúttal. Egy hosszadalmas és bonyolult beruházáson vagyunk túl, a hosszú nyomvonal miatt nem volt egyszerű a kerékpárút kivitelezése. A helyi lakosok gyorsan birtokba is vették az utat, már látszik, hogy a kerékpározás mellett egyfajta sétányként is szolgál majd, ezért szeretnénk pár pihenő padot is kihelyezni az út mentén  – mondta Bóka István polgármester a kerékpárút avatón.

A kerékpárút kialakításával párhuzamosan a Kéki-patak környékét is rehabilitálták, új növényzetet telepítettek. A pályázat megvalósításában konzorciumi partnerként részt vállalt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is részt vállalt.

Videó a kerékpárút átadóról.


balatonfured.hu

Megosztás

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004