Oldal kiválasztása

A felső városközpontot a fürdőtelepi városrésszel összekötő kerékpárút építése

Átadták az óvárost a Balaton-parttal összekötő, 220 millió forintból épített új kerékpárutat. A városközpontból induló 2,5 kilométeres út a parton csatlakozik a balatoni bringakörúthoz. A beruházás részeként rehabilitálták a Kéki-patak környékét is.

 

A KDOP-4.2.2-11-2011-0009 számú Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése elnevezésű projekttel hiánypótló beruházás valósult meg Balatonfüreden. Egy új kerékpárúttal bővült a település, amely összeköti az Óvárost a Balaton-parttal. Segítségével a település három súlypontjának: a városközpontnak, az ipari területnek és a Balaton-partnak a kerékpáros kapcsolata jött létre, ösztönözve a városban a kerékpárra való áttérését, a munkahelyek, valamint közszolgáltatások könnyebb elérhetőségét, a meglévő kerékpáros infrastruktúra jelentős bővítését. Az új kerékpárút a Kéki-patak vonalát követi, amely észak-déli irányban szeli ketté a várost, elhelyezkedése és iránya ideális egy olyan közlekedési folyosó kialakítására, melynek nem csak a funkciója, de szép környezete is a lakosságot szolgálja.


Az új kerékpárút, egyben elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, a település központjában, a Piros templom mellett a Völgy utcában kezdődik. A Kéki-patak mentén a kerékpárút ezután keresztezi a Noszlopy utcát, majd a Köztársaság utcát, így a sűrűn lakott lakótelepet is. A Fürdő és Horváth Mihály utcákban folytatódik tovább, ezután éri el a Balaton-partot, itt csatlakozik a meglévő és turisztikailag fontos Balatoni Bringakörúthoz azzal párhuzamosan haladva. A 71-es főút déli oldalán jelenleg közös gyalogos- és kerékpárút üzemel, mely jelentős forgalommal bír.

A projekt költsége 202 467 252 Ft, melyhez 85 százalékos támogatást, azaz 172 097 481 Ft-ot nyert el Balatonfüred Város Önkormányzata. Az új kerékpárúttal kényelmesen elérhetővé váltak a város Balaton-parti részén található munkahelyek, melyek a település szempontjából igen jelentős súllyal bírnak.
Másik fontos előny, hogy a lakótelep irányából biztonságosan és gyorsan elérhetőek a városközpontban lévő intézmények, iskolák, a piac és a polgármesteri és kormányhivatal épülete is. A projekt segítségével tehermentesíthetőek az Óvárost és a Balaton-partot összekötő főbb útvonalak, így az Ady Endre utca és a Fürdő utca is. Ezen utcák a kerékpározás szempontjából nem előnyösek, hiszen itt csak járda van és nagy az autós forgalom. A Kéki-patak mentén ugyanakkor a kerékpárforgalom biztonságos, a távolságok és eljutási idő szempontjából is kedvező útvonalon haladhat. A kerékpárút kialakításával a Köztársaság úti lakótelepen keresztül egyszerűen elérhető lett az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás is.

A kétirányú közlekedésre is alkalmas kerékpárút a Kéki-patak mellett 2-2,75 méter, míg a 71-es főút déli oldalán 2,7 méter széles. A kerékpárút kényelmes, gyors közlekedést biztosít és emellett a patak környékének rehabilitációjával kellemes környezetet garantál az itt élőknek és az idelátogató turistáknak is.

– Örömteli, hogy ezzel az úttal sikerült összekötni a felső városrészt a bringakörúttal. Egy hosszadalmas és bonyolult beruházáson vagyunk túl, a hosszú nyomvonal miatt nem volt egyszerű a kerékpárút kivitelezése. A helyi lakosok gyorsan birtokba is vették az utat, már látszik, hogy a kerékpározás mellett egyfajta sétányként is szolgál majd, ezért szeretnénk pár pihenő padot is kihelyezni az út mentén  – mondta Bóka István polgármester a kerékpárút avatón.

A kerékpárút kialakításával párhuzamosan a Kéki-patak környékét is rehabilitálták, új növényzetet telepítettek. A pályázat megvalósításában konzorciumi partnerként részt vállalt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is részt vállalt.

Videó a kerékpárút átadóról.


balatonfured.hu

Megosztás

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart