Oldal kiválasztása

Kéri Imre alkotások a Vaszary Villában

Szerző: | 2014-05-05.

Kéri Imre Munkácsy-díjas grafikus, festőművész tíz rézkarcát vásárolta meg a város. A Vaszary Galériába került alkotások egy grafikai gyűjtemény alapját is jelenthetik.

 

A Balatonfüreden született művész tíz alkotását, a Caravaggio sorozatot vette meg a város a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázati pénzből. A rézkarcokat maga a művész adta át díszkötésben a Vaszary Villában.

– 1996-ban Rómában töltöttem több hónapot egy művészeti ösztöndíj révén. Akkor tanulmányoztam Caravaggio életművét, ami rendkívüli hatással volt rám. Bár ő maga rézkarcokat nem készített, úgy gondoltam ezzel a technikával hűen vissza tudom adni képeinek hangulatát. Nagy öröm számomra, hogy szülővárosomba kerültek az alkotások. Nagyon bízom benne, hogy munkáim egy füredi grafikai gyűjtemény létesítésének alapját jelenthetik – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Kéri Imre, aki utoljára 2008-ban állított ki a városban.

Az ünnepélyes átadáson Hári Lenke alpolgármester kiemelte: nem véletlen, hogy a Füredhez erősen kötődő Kéri Imre alkotásaival kezdte meg a város a képzőművészeti alkotások gyűjtését.
– Itt a Vaszary Villában méltó körülmények között lesznek láthatók a rézkarcok, de gondolkodunk egy grafikai gyűjtemény létrehozásán is – mondta Hári Lenke, aki támogatta Praznovszky Mihály irodalomtörténész felvetését, miszerint a jövőre hetvenedik születésnapját ünneplő művészt egy gyűjteményes kiállítással köszöntse a város.

Kéri Imre 1945-ben született Balatonfüreden. 1971-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Szentiványi Lajos, Ék Sándor és Raszler Károly osztályában. Tanulmányúton Hollandiában és Olaszországban is járt. Füreden először 1976-ban mutatkozott be önálló kiállítással. Derkovits-ösztöndíjas volt. 1995-ben kapta meg a Munkácsy-díjat.
Alkotásai javarészt rézmetszetek és litográfiák, melyekben realista erővel, a műfaj legjobb hagyományait követve jeleníti meg mondanivalóit. Több grafikai sorozatot készített, mint például a Van Gogh élete, Hódolat Csontvárynak, Caravaggio. Kiállított többek között az Ernst Múzeumban, a Műcsarnokban, a Magyar Nemzeti Galériában, Bécsben, Berlinben, Dublinban, Antwerpenben. Művei több hazai gyűjteményben is megtalálhatók, de van munkája a British Múzeumban is.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004