Oldal kiválasztása

Műugrótorony Füreden?

Szerző: | 2014-05-08.

A parthoz közelebb, a közönség számára is élvezhető módon rendezik meg idén a Magyar Úszás Napját. A világ egyik leglátványosabb sportága, az óriás toronyugrás is Füredre kerülhet.

 

A 2021-es úszó világbajnokság kapcsán a szervezőbizottság már idén elkezdte a világverseny szervezését, amelynek egyik helyszíne valószínűleg a Balaton lesz. A vb egyik legizgalmasabb feladata az óriás toronyugrás (high diving) méltó helyszínének megtalálása. A tavaly bemutatkozott új szakág máris nagyon népszerű, a leglátványosabb sportesemények közé tartozik. A versenyt a Balatonra tervezik, – elsődleges szándék szerint Balatonfüreden szeretnék kialakítani a műugrótornyot.

Gyárfás Tamás a Magyar Úszószövetség elnöke jelezte, az óriás toronyugrás népszerűsége hihetetlen mértékben növekszik, minden szempontból előnyös lenne a lehető leghamarabb bekapcsolódni a vérkeringésbe. – Tíz- és százezrek nézik ezeket a viadalokat, az ország propaganda szempontjából is elsőrangú lenne egy ilyen esemény – fogalmazott a MÚSZ elnöke.

– A javaslat a Magyar Úszószövetségtől érkezett, hiszen Füreden az infrastruktúra és a látvány is adott. Mi nyitottak vagyunk, nagyon örülnénk egy ilyen világversenynek, hiszen rendkívül látványos sportágról van szó, ami ráadásul illik is a városhoz. De még csak az előkészítő megbeszélés zajlott le. Ez egy nagy lehetőség lenne Füred számára, ugyanakkor alaposan meg kell vizsgálni a megvalósíthatóságát. Meg kell nézni a Balaton törvény mit és hogyan enged, le kell folytatni a helyi egyeztetéseket is és szakemberekkel át kell gondolni a műugrótorony létesítésének lehetőségeit – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester.

A kormány dönt majd arról, hol lesz végül a 2021-es FINA-világbajnokság óriás toronyugrás versenye. A rendkívül izgalmas, hatalmas médiafigyelmet kiváltó sporteseményt mindig látványos környezetben rendezik meg, alapfeltétel hozzá a minimum öt méteres vízmélység, ami Füreden a móló előtti vízfelületen adott lenne.

Idén június 21-én rendezik meg Füreden a Magyar Úszás Napját, amelynek keretében Európa Kupa-viadalt is tartanak. Az úszószövetséggel a város abban állapodott meg, hogy igyekeznek a versenyt a parthoz közel hozni, hiszen a londoni olimpia és a barcelonai vb is bebizonyította, hatalmas tömegek mozdulhatnak meg, ha a verseny végig, szabad szemmel és nem kivetítőkön keresztül követhető a közönség számára.

– Megvizsgáljuk, hogyan tudnánk a versenyt közelebb hozni a parthoz, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy környezetbeillő, esztétikus megoldással látványosabbá tegyük a közönség számára az úszást. Ha ezt sikerül megoldanunk, akkor Füred évente adhatna otthont nyílt vízi világversenyeknek, és jó felkészülést jelentene a 2021-es világbajnokságra is – vélekedett Bóka István.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004