Lecsapott az Yvette

Az orkánerejű szél miatt a tó kilépett a medréből.

A Balaton vízállása 128 centiméter volt szerdán, annak ellenére, hogy május 3-án újra megnyitották a Sió-zsilipet. A jelenlegi vízszint 18 centiméterrel meghaladja az üzemelési engedély szabályozási maximumát.
A döntéshozók az elmúlt hónapokban, eltérően a korábbi évek gyakorlatától, tartósan magasan tartották a tó vízszintjét, hogy egy aszályos nyár esetén is maradjon elég víz a mederben a szezon végégig. A Balaton víztükre azonban erős szélben 30-50 centimétert kileng keresztirányban, ami azt jelenti, hogy az erős északi szél a vízálláshoz képest 15-25 centiméterrel magasabb vízszintet okozhat a tó déli partján.

Az Országos Meteorológia Szolgálat szerint csütörtök hajnalban, illetve délelőtt várható a balatoni vihar tetőzése, a tó körül több helyen 100 kilométer/órás erejű széllökések lesznek. A viharos erejű széllel jelentős csapadék is érkezhet.

A Balaton körül több önkormányzatnál is vízkár-elhárítási készültséget, illetve védekezést rendeltek el a fokozódó viharos erejű északi-északnyugati szél és a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt.

Siófokon fokozott készültséget rendeltek el, Balatonfenyvesen a Balaton már több helyen elöntötte a település strandjait, a parti sétány járhatatlan, és kezd megjelenni a víz a partközeli utcákban is. Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban is elrendelték a víz elleni védekezést.

Míg 2012-ben az aszály okozott problémát, idén tavasszal az átlagosnál több csapadék.

A vízügyi szakemberek véleménye szerint az optimális vízszint 110 centiméter lenne, e fölött már muszáj leengedni a vizet a Balatonból ugyanakkor gazdálkodni is kell a vízzel, mert a nyári hónapokban jelentős a tó vízvesztesége.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.