Oldal kiválasztása

Vitorlát bontottak – Évadnyitó vitorlásverseny

Szerző: | 2014-05-17.

A Nemere II-n felvonták a nemzeti lobogót és a legénység megkoszorúzta a tavat – ezzel kezdetét vette az idei vitorlázási szezon. Több mint száz hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny.

– Vajon túl lehet-e szárnyalni az elmúlt évek sikereit? Kiváló versenyek vannak mögöttünk, és nagy versenyek előtt állunk. A vitorlázás egyik alapvető meghatározója Fürednek. A profi illetve az amatőr sport, a kultúra illetve a hagyományok tekintetében és azt se felejtsük el, hogy a vitorlázás nagy gazdasági erőt is jelent. Meggyőződésem, hogy még mindig nem használjuk ki kellően a Balatont, még több hajó elférne a tavon – mondta a Vitorlás téren tartott beszédében Bóka István polgármester, aki kiemelte: hamarosan befejeződik a Balatonfüredi Yacht Club teljes felújítása, amely révén a magyar vitorlázás ékköve egy minden igényt kielégítő komplexum is lesz egyben.

Képgaléria. Katt a kis képre.

{photogallery}2466{/photogallery}

Az ünnepségen Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke hangsúlyozta: tavaly soha nem látott sikereket értek el a hazai vitorlázók, így idén az élsportolók mellett az utánpótlás nevelést és a túravitorlázást is támogatja a szövetség.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója kiemelte: Füred meghatározó szereplője a hazai vitorlás életnek, és ez a jövőben is így lesz. A város ad otthont ismét a Kékszalag versenynek, amely idén egyhetes fesztivál lesz.

A beszédek után a szezont hivatalosan is megnyitották, majd délben 118 hajó és mintegy hatszáz versenyző részvételével, a móló előtti vízfelületen, elrajtolt az évadnyitó verseny.

Az ünnepségen Ugron Gábor emléktábláját is felavatták a Rózsakertben.
Ugron Gábor ezelőtt nyolcvan évvel megnyerte az első Kékszalag versenyt az azóta legendássá vált Rabonbán nevű hajóval, amely később Bujtor István tulajdonába került. Ugron Gábor tizenegy évig volt a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség elnöke, a Királyi Magyar Yacht Club, a mai BYC alelnöke. A II. világháború után ő indította újra a balatoni hajózást.

Az idei évadnyitón hagyományteremtő céllal veterán autó kiállítást és szépségversenyt is rendeztek.
A rendezvény érdekessége volt, hogy itt tartották meg a Jaguar új sportautójának a bemutatóját is. A hetvenes években készült Jaguar E Type modellre emlékeztető új autót a világ több városában egy időben leplezték le, Magyarországon csak itt Füreden volt látható az új modell. Részletek és képgaléria itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004