Oldal kiválasztása

Fotókiállítás: Puskás és társai a Vaszary Galériában

Szerző: | 2014-05-26.

A huszadik századi magyar fényképezés meghatározó alakjának, Hemző Károlynak sport- és városképeiből nyílik kiállítás a Vaszary Galériában. Igazi fotográfus-krónikás volt.

Hemző Károly csaknem százezer felvételt tartalmazó életművének két meghatározó részét, mintegy 150 képben mutatja be a május 30-án, pénteken nyíló kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Múzeum illetve a Magyar Sportmúzeum tulajdonában lévő kópiákból válogat.

A magát fotográfus krónikásnak valló Hemző a 20. századi magyar fényképezés meghatározó alakja volt, hat évtized alatt a fotó számos műfajában alkotott maradandó műveket, a hazai fotográfia történetének egyik megkerülhetetlen klasszikusa.

– A sportfényképezés megújítója volt, képeivel iskolát teremtett. Technikai virtuozitásának köszönhetően olyan pillanatokat ábrázolt, amiket addig senki, emellett fotográfiái szépen megkomponáltak voltak. Megörökítette Papp Lászlót, Puskást, Balczót, de az tette igazán naggyá, hogy a képeiben mindig ott van az emberi momentum, fel tudta villantani az ismert sportolók érzelmeit, megmutatni a mögöttes tartalmakat. Az ötvenes években az elsők között volt, akik a sportrendezvények közönségét is fényképezték, mindenki tőle tanulta a sportfotózást. Város fotói azért különlegesek, mert az 1940-es évektől kezdve 2000-ig, hatvan éven keresztül fotózta Budapestet. Látszik a város változása és a saját látásmódjának alakulása is, hiszen a kezdeti zsánerképeket, a végére teljesen felváltották a nagyvárosi lét magányosságát ábrázoló fotók – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Szarka Klára a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke a kiállítás kurátora, aki egyben az életmű gondozója is.

Az alkotó 2010-ben életműve jelentős részét a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, s a múzeum Hemzőváros címmel kiállítással tisztelgett adakozó gesztusa előtt. Tavaly jött létre a Hemző Károly Alapítvány, amelynek az életmű teljes föltárása és átfogó bemutatása mellett az is célja, hogy évente a művészről elnevezett díjat ítéljen oda fiatal magyar fotográfusoknak.

– 2009-ben már nagyon betegen felhívott és kért legyek az életművének gondozója. Azt tudni kell, hogy 19 évesen egy súlyos tüdőbetegségen ment keresztül és tulajdonképpen egész életét végigkísérte ez a betegség. Azon kevés alkotók közé tartozik, akit mindenki szeretett. Sikeres volt a szó igazi értelmében, okosan és következetesen irányította a pályáját. A sport és város fotózás mellett a gasztrofényképezésben is maradandót alkotott, jelentős sorozatot készített a lovakról és egész életében fontosnak tartotta a képriportokat is – mondta Szarka Klára, aki egyben a Hemző Alapítvány titkára is.

Hemző Károly Képidézetek című kiállítása május 30-án, pénteken, öt órakor nyílik meg a Vaszary Galériában. A tárlat július 20-ig látogatható.

Hemző Károly (1928 – 2012) Budapesten született, számos külföldi és hazai kiállításon szerepeltek fényképei. Mintegy negyven könyv társszerzője, feleségével, Lajos Marival közösen több mint harminc szakácskönyvet készítettek.
Volt a Hunnia Filmstúdióban laboráns, az Athenaeum Nyomdában fényképész és retusőr, 1952-től a Honvéd Sport Egyesületnél fotóriporter, 1957-től tíz éven át a Képes Sport hetilap vezető fotóriportere, 1967–1989 között a Magyar Szemlénél – a Külügyminisztérium havonta megjelenő ötnyelvű folyóiratánál – fotóriporter, képszerkesztő. 1989-től haláláig nyugdíjas, szabadúszó gasztronómiai fotográfus.
Érdemes és Kiváló művész, Balázs Béla- és Táncsics-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004