Oldal kiválasztása

Egy füredi a top százban

Szerző: | 2014-05-29.

3 balatoni van Magyarország 100 legjobb vendéglője között.

Új kiadvány jelent meg Magyarország legjobb éttermeiről. A 100-as toplistán javarészt budapesti éttermek szerepelnek, a 26 vidéki vendéglő közül három balatoni.

Megjelent a Dining Guide étteremkalauz legjobb 100 magyar éttermet összesítő kiadványa. A toplistát 17 ponttal két Michelin-csillagos budapesti étterem, a IX. kerületi Costes és az V. kerületi Onyx vezeti. A toplistán – ahogy az lenni szokott – főként fővárosi címek dominálnak; a 100 étteremből csupán 26 található valamelyik vidéki városban.

A legjobb vidéki étterem címét ezúttal 14,5 ponttal a székesfehérvári 67 étterem hódította el. Alig lemaradva tőle a legjobb balatoni étterem a szemesi Kistücsök (14 pont) lett. Egy ponttal marad el tőle a füredi Sparhelt bistro.

Az éttermeket 1-20 pontig (félpontonként differenciálva) értékelték az étteremkalauz kritikusai. Az értékelés 5 fő szempontja között mindig helyet kap az étterem személyisége, hangulata, környezete; az alapanyagok minősége; az elkészítés szakszerűsége; az ízek harmóniája, a kreativitás; valamint a kiszolgálás és a szerviz minősége is.

(8 pontot kaptak azok az éttermek, amelyek számos hibával küzdenek ugyan, de értékelhető pozitívumokat is felmutatnak, 10-12 pontot kaptak az átlagosnál jobb, reményteljes étkezési nívóval rendelkező vendéglátóhelyek, 13-14 ponttal értékelték az igen jónak mondható konyhát, és az állandóságra törekvő, jó teljesítményt, 15-17 pontot a nemzetközi összehasonlításban az 1 Michelin-csillagnak megfelelő, kivételes gasztronómiai műhelyek érdemeltek ki, 19-20 pontot pedig a világ élvonalába sorolható, igazi kulináris élményt adó, teljesen egyedi, úttörő szellemben működő éttermek).

Azt nem lehet tudni, mennyi étteremben jártak az értékelők, azaz mekkora merítésből állították össze végül a százas listát, azt sem tudni, hogy például a Balatonnál vagy történetesen itt Füreden, hány vendéglátóhelyet kerestek fel és versenyeztettek meg egymással. Mint ahogy azt is homály fedi, hogy a fővárosi túlsúly valóban a minőséget tükrözi vagy inkább csak a nagyobb merítésnek köszönhető az eredmény.
Mint minden lista ez is szubjektív és értékelési rendszere vitatható, mindenesetre egyfajta támpontot ad.

Íme a lista:

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004