Oldal kiválasztása

Könyvhét koncertekkel

Szerző: | 2014-06-14.

Ferdinandy György A francia asszony című kötetének bemutatásával megkezdődött a több napos füredi könyvhét. Könyvbemutatók, esténként pedig koncertek a Bor utcában.

 

– A Gutenberg galaxis csodáját a könyvet ünnepeljük ezekben a napokban. Kell, hogy legyen időnk arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkozzunk. Mindenből a legjobbat kínáljuk a fesztiválon, a legjobb könyveket, a legjobb borokat és zenéket – e szavakkal nyitotta meg az idei könyvhét városi rendezvénysorozatát Bóka István polgármester.

A Kisfaludy Galériában bemutatták a fesztivál díszvendégének Ferdinandy Györgynek legújabb kötetét, amely ötven év írásait tartalmazza egy húszéves házasságról, amely háromszor köttetett meg újra.

Képgaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}2533{/photogallery}

– Francia szakos hallgatóként kíváncsiságból mentem ki Franciaországba, de a helyzet aztán úgy hozta, hogy ott is maradtam. Francia író akartam lenni, azt szerettem volna, hogy a franciák megértsék, mi zajlik Magyarországon. Elkezdtem írni, egy ottani diáklányt kértem meg, hogy javítsa ki kézirataimat. Nos, ő lett az az asszony, akit háromszor vettem el feleségül, és akitől aztán háromszor váltam el. Ötven éven át írtam erről a kapcsolatról, ez olvasható az elbeszéléskötetben – mondta az esten a József Attila-díjas író, aki 1956-ban emigrált Franciaországba, majd éveken át tanított a Puerto Ricó-i egyetemen és csak a nyolcvanas évek végén tért haza Magyarországra.

A könyvbemutatón a szerzővel Mesés Péter beszélgetett, amelyből egyebek mellett kiderült, hogy a jó novella olyan, mint egy balhorog: kemény, rövid és ül a maga helyén.
– A rövid írások az én igazi műfajom. Húsz évesen kezdtem el írni, de mindig olyan élethelyzetben voltam, hogy egy hétnél tovább nem tudtam tervezni, ez kihatott az írásomra is, kénytelen voltam feszes szövegekben gondolkodni – fogalmazott Ferdinandy György.

Bornai Tibor zenész balatoni utazásáról írt könyvét már a Bor utca szabadtéri színpadán mutatta be, humorral és egy szál gitárral. A Vaszary Villában pedig Dobai Lili a fiktív és valóságos művészettörténeti tényeket egymásba szövő kilenc írást tartalmazó esszékötetéről beszélgetett a szerzővel Jász Attila.

A fesztivál kezdő napján Géczi János költői pályájáról beszélt, hosszúverseket és képverseket tartalmazó új kötete kapcsán, este pedig megkezdve a Bor utca jazz koncertjeit, Horváth Kornél és Lantos Zoltán adott átszellemült koncertet. Az irodalmi és zenei programok folytatódnak. Részletek itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004