Oldal kiválasztása

Más fényben Füred

Szerző: | 2014-06-18.

Uniós pályázati támogatással modernizálták a város közvilágítási hálózatát. Egy energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű, környezetkímélő rendszer váltja fel az elavult hálózatot.

 

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg a város közvilágításának felújítása, amelyre 247 millió forintot nyert pályázaton a város, 85 százalékos támogatással. Balatonfüred önkormányzata a GE Fényforrás üzletágának együttműködésével korszerűsítette a város közvilágítását. A régi rendszer több mint kétharmadát cserélték le energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és környezetkímélő LED lámpatestekre.

– Szebb lett a város esti arculata, ráadásul a modern, környezetbarát lámpáknak köszönhetően jelentősen csökken a város energiafogyasztása, így két és fél év alatt megtérül a beruházás. Reményeink szerint lesz folytatás és a város teljes közvilágítási rendszerét megújítjuk – fogalmazott a Vaszary Villában rendezett sajtótájékoztatón Bóka István polgármester.

– A korszerű lámpatestekkel biztonságosabbá vált a városban az éjszakai közlekedés, az irányított fényű LED technológia révén megszűnt a fényszennyezés – mondta Hutter Iván, a GE Fényforrás üzletágának európai, közel-keleti és afrikai közvilágítási üzletfejlesztési igazgatója, aki hozzátette: a felszerelt új kültéri világítótestek mintegy fele a cég nagykanizsai üzemében készült.

A 290 milliós beruházás során 1325 darab új, modern, energiatakarékos lámpatestet helyeztek ki az utakra illetve parkokba. A LED fényforrással üzemelő lámpák energiafogyasztása 55 százalékkal kedvezőbb a fénycsöves lámpákénál, így éves szinten mintegy 19 millió forint megtakarítást jelent a város számára.

Balatonfüred közvilágításának üzemeltetése évről-évre egyre nagyobb terhet jelentett a városnak, ráadásul a hálózat egy része műszakilag elavult, ezért készíttetett az önkormányzat korszerűsítési illetve energiahatékonysági tervet a közvilágítási rendszer fejlesztésére. A hálózat fejlesztése nemcsak az energiafogyasztás, és az ezzel összefüggő üvegház hatású gázok kibocsátásának mértékét csökkenti, de a rendszer üzemeltetése is kedvezőbb lesz, mivel a LED-es lámpák élettartama jóval hosszabb és működésük is megbízhatóbb.

A közvilágítási hálózatot a településrészekhez illetve az eltérő forgalmat lebonyolító utakhoz alkalmazkodva különböző teljesítményű, ám minden esetben modern és energiatakarékos lámpatestekre cserélték le.
A város kiemelt, Balaton-parti részét nem érintette a beruházás, hiszen ott néhány éve a településfejlesztés részeként kicserélték a lámpákat, igényes kivitelű, halogén lámpatestekre.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004