Gitárfesztivál – Zenél a város

A klasszikus gitározás legjobb hazai fesztiválja ismét Füreden. Virtuózok és romantikusok pengetnek a városban, sőt egy női gitár együttes is színpadra lép. Minden este koncertek. Mesterkurzusok, és hangszerkiállítás. Kilencedik Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál június 21 – 28.

 

Miroslav Tadic és Vlatko Stefanovski világzene koncertjével megkezdődött a Gitárfesztivál. A népzenét, a balkáni dallamokat, a jazzt és a blues-t ötvöző szerb-macedon duó hol lírai, hol lüktető zenéjével megadta a fesztivál kezdőhangját.
A Tagore sétány közepén felállított nagyszínpad előtt megtelt a tér, sokan hallgatták a csak alkalmanként együtt játszó két virtuóz gitáros koncertjét. Várjuk a folytatást.

Képgaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}2564{/photogallery}

Ezúttal a város négy kiemelt helyszínén lép fel a 36 hazai illetve külföldi gitáros. A fesztivál koncertjei mellett a zenészek mesterkurzusokat is tartanak, lesz hangszerkiállítás is, ahol japán, görög, spanyol, német és magyar hangszerkészítő mesterek munkáit lehet kipróbálni.
A délelőtti mesterkurzusok és hangszerkiállítások után délutánonként előadások, fiatal zenészek koncertjei lesznek a fesztivál minden napján, esténként pedig a klasszikus gitározás legjobbjai lépnek színpadra.

Koncertet adnak a Balatonfüredi Tehetségkutató Gitárverseny első helyezettjei. Itt lesz a fiatal tehetséges hölgyekből álló csapat a Gitarrissima – Vienna Guitar Quartet, a 19 versenygyőzelemmel büszkélkedő, a Washington Post által „a világ legtehetségesebb gitárművészének” nevezett Marcin Dylla, és a mókás, a közönséggel összekacsintó előadásmódja miatt mindenütt közönség kedvencé váló cseh gitárművész, Pavel Steidl.

Paul O’Dette lantművész estje igazi csemegének ígérkezik, de a világszerte ismert legendát Kazuhito Yamashita-t is hallhatjuk a fesztiválon. A hagyományokhoz hűen június 28-án a világhírű flamenco gitáros, Paco Pena tüzes flamenco koncertje zárja a fesztivált. Részletes program itt.

Az elmúlt nyolc évben több mint kétezer fellépőt hallhatott a mintegy másfél millió néző, akik kíváncsiak voltak a fesztiválra. Sőt, a rendezvény 2007-ben Japántól 192 órával, majd 2008-ban a Kanadaiaktól visszahódítva, 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.