Oldal kiválasztása

Irány a Balaton!

Szerző: | 2014-07-02.

Kitűnő a Balaton vízminősége, évek óta nem volt ilyen tiszta a tó – állítja biológus, vízügyi szakember, és maguk a fürdőzők egyaránt. A füredi strandok a legjobbak között. Irány a Balaton!

 

A kezdetektől tudtuk, hogy csak hisztériakeltés a Balaton vízminőségének kritizálása. Most itt van a legfrissebb vízminta vizsgálatok eredménye: a tó vize még az ivóvíz-minősítésnek is megfelel – áll a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség közleményében.
A mikrobiológiai vizsgálathoz a vízmintát a szennyezettnek vélt Tihany-Szántód térségében vették le. Az elemzések semmilyen szennyeződésre utaló jelet nem mutattak ki, az E. coli és az Enterococcus értéke továbbra is nulla.

Irány a strandok!

Vészharangokat kongattak meg az elmúlt napokban a Balatonnal kapcsolatban, mondván: valami nincs rendben a vízzel.
Aztán szép lassan kiderült, a halpusztulások okait nem kell rejtélyes jelenségként kezelni, hogy az elhíresült fotón nem szennymező úszott a tavon, hanem az árvaszúnyogok lárvabőre, ami ráadásul nem is ritka látvány a nyári Balatonon.

– Bizonyos időközönként az iszapban élő árvaszúnyog-lárvák egy időben kirajzanak, feljönnek a vízfelszínre, bebábozódnak, majd az összes kis árvaszúnyog kirepül és ott marad egy rakás lárvabőr. Emellett egy olyan anyagot is termelnek, amelyek ezeket a bábokat összetartják és összeterelik. Ezt a jelenséget örökítette meg a fotó – nyilatkozta több fórumon is G. Tóth László, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének igazgatója.

Kiderült, hogy a frissiben megvizsgált tóparti 130 strand közül egyetlen helyen lehet belekötni a víz minőségébe, kiderült, hogy több milliárd forintból zárt szennyvízhálózat épült ki a Balatonnál, a part menti településekről még a tisztított szennyvíz sem kerül a tóba, és sikerült visszafordítani az elalgásodást is.

A füredi strandok minősítéséről videó itt.

A hajók szennyvizéről is sok szó esett, a Balatoni Hajózási Zrt. közölte, az ő hajóik WC-tartályaiból biztosan nem eresztik le a tóba a fekáliát, a vitorlások pedig összesen 14 kikötőben üríthetik ki a WC-tartályaikat.

Az országos tisztifőorvos nyilatkozott arról, hogy az Úszás Napján történt megbetegedéseket emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta, amihez elég annyi, hogy valaki nem mosott kezet vécézés után. Tudjuk azt is, hogy a calici rövid időre koncentrálódik és lokálisan, az élő víz gyorsan lebontja, elpusztítja a vírusokat. Az ilyesmi elenyésző szennyezés a tó két köbkilométeres víztömegéhez képest, vagyis néhány ilyen eset miatt nem tud mérhetően romlani a vízminőség a tavon.

Bóka István Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a portálunknak elmondta: a Balaton vízminősége kitűnő, évek óta nem volt ennyire tiszta, minden vizsgálat ezt mutatja.

Itt tartunk. A hétvégén pedig jön a kánikula.

balatonfured.hu
Fotók: Kiss Ágnes

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004