Kész az Arácsi út – Csúnya volt, rossz és balesetveszélyes

Átadták a város egyik meghatározó közlekedési útvonalát az Arácsi utat. Évtizedek óta gondot okozott a rossz állapotú, járda nélküli, helyenként balesetveszélyes út. A nagy forgalmú gyűjtőút megújítása a város egyik legfontosabb beruházása volt.

 

A rekonstrukció során kiszélesítették az utat, járdát építettek, amelyet több szakaszon zöld sáv választ el az úttól. Földbe kerültek a légkábelek, áthelyezték a közműveket, kiépítették a csapadékcsatornát, helyenként változott a nyomvonal is. A felújítás során több támfalat kellett építeni, gondot okozott a jelentős szintkülönbségek kiegyenlítése, a közművezetékek kiváltása illetve a lakások egyenkénti bekötése az új hálózatba. Az önkormányzat mintegy nyolcvan ingatlantulajdonossal állapodott meg az út felújítása érdekében.

A Gombás-kúria környékén új és biztonságos autóbusz megállókat építettek, az Arácsi út mentén fasort telepítettek. Fontos szempont volt, hogy a gépkocsi forgalom megfelelő biztosítása mellett a gyalogosok is biztonsággal tudjanak közlekedni az úton, így a gyalogosforgalomhoz igazodva három ponton biztonságos zebrát is kialakítottak.

– Ez volt a legbonyolultabb beruházás a városban. Először is önkormányzati tulajdonba kellett vonni az utat, aztán egyeztetni kellett több nagy céggel, szolgáltatóval illetve közel nyolcvan tulajdonossal. Rendkívül balesetveszélyes és csúnya volt az út, ezen akartunk változtatni. Nem állítom, hogy minden tökéletes, a nyolcvan tulajdonos közül eggyel perben is áll az önkormányzat, de azon vagyunk, hogy mindenki elégedett legyen az úttal – fogalmazott az Arácsi Népházban rendezett átadó ünnepségen Bóka István polgármester.

– A Fürediek és Arácsiak mostantól jó úton járnak – jegyezte meg Kontrát Károly országgyűlési képviselő, aki hozzá tette: szép és modern lett az út, aminek az értékét külön növeli, hogy többféle érdeknek és szempontnak kellett megfelelni a beruházás során.

Az ünnepségen rendhagyó módon az Arácsi utcát jelképező csokitortán vágták át a szalagot.

A 400 millió forintos beruházáshoz 250 milliós támogatást nyert el az önkormányzat az Uniótól, a többit önerőből állta.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.